ЗВЕРОВЕ

Десетки мъртви пеликани откриха в покрайнините на Бургас

Трийсет и девет мъртви пеликана са намерени в покрайнините на квартал Долно Езерово в Бургас за последните две седмици, съобщиха от РИОСВ-Бургас. Три пернати от ятото са били спасени и изпратени за лечение и възстановяване в „Спасителен център за диви животни” в Стара Загора, а една птица е освободена на подходящо място в природата.

Всички са млади екземпляри от вида розов пеликан и са открити след подадени в РИОСВ – Бургас сигнали. Мъртвите екземпляри са намерени под далекопроводи, по телата им има външни наранявания, поради което за вероятна причина за смъртта се счита сблъсък с електропреносната мрежа. Взетите биологични проби от загиналите през първата седмица птици са отрицателни за наличие на птичи грип.

Двата вида пеликани – розов и къдроглав, които се срещат в България, са защитени от Закона за билогичното разнообразие. При намиране на екземпляри в безпомощно състояние от защитени видове, гражданите са длъжни да уведомят най-близката РИОСВ или регионалните органи на ИАГ. В зависимост от състоянието им, животните се изпращат на лечение или за отглеждане в зоологически градини, спасителни центрове, а в случай, че няма очевидни пречки за тяхното оцеляване, се пускат в природата.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...