Интервю, ЛИЦА

Хуан Давила, Робин Худ на висшистите:

Образованието те прави по-добра версия на това, което си

Хуан не би могъл да си позволи образованието, което има, без спонсориране от приятели и фирми.
Хуан Давила, изпълнителен директор на StudentFunder.com

Образованието ти позволява да се усъвършенстваш – интелектуално, емоционално, професионално. Представете си общество, в което всеки може да работи над себе си и да подобрява собствената си версия. Мисля, че все повече от нас образованието и преквалифицирането се превръщат в нещо, което ще ни съпътства цял живот, а кариерното развитие ще изглежда като портфолио от квалификации и преквалификации. Тази промяна всъщност е страхотна новина за все по-пренаселената ни планета. Но достъпът до образование е скъп и за това е необходимо да се направят някои промени във финансирането на тази ниша. Това ще направи образованието достъпно за талантливите хора, които иначе биха се затруднявали с покриването на таксите си.” Хуан Мигел Гуера Давила.

Хуан е чаровникът в костюм на слон и китара в ръка, който финансира образователните стремежи на млади хора от цялото земно кълбо. Той е основател и изпълнителен директор на StudentFunder, компания, която предлага заеми за магистърски и професионални курсове във Великобритания. Хуан започва кариерата си в Citigroup в Мексико, където се занимава с финансиране на малки и средни предприятия, след което се пренасочва към микрофинансиране. След като завършва MBA в университета в Кранфийлд, Великобритания започва вихрена корпоративна кариера, която скоро напуска, за да се отдаде на StudenFunder

-Хуан, да започнем от тук – какво е образование и защо е важно?
-Образованието ни помага да подобрим качеството си на живот – от това да развием способността си да учим и да мислим за себе си, до придобиването на нови умения, което да подобрят професионалното ни представяне. Образованието ни помага да реализираме потенциала си и да станем по-добри версии на самите себе си, което от своя стана обогатява и обществото, в което живеем.

Хуан говори на конференцията One Young World 2014 в Дъблин
Хуан говори на конференцията One Young World 2014 в Дъблин

——-

-Имаш ли наблюдения какво се случва с образованието в световен мащаб?
-Има много подобрения, които най-накрая се случват в света на образованието, но често хората подценяват истински нефункционалните елементи и надценяват по-малко ефикасните. От отворените за всички онлайн курсове (MOOCs) до игрите, от курсовете по кодиране и програмиране до онлайн академиите – можем да видим подобрение не само в учебните планове и начина, по който те се изпълняват, но и в други аспекти на образованието. Висшето образованието е пакет от различни дейности и услуги – учебен план, взаимоотношение с колеги, употреба на учебни пособия и университетска база; днес можеш да избереш учебен план онлайн, да се запишеш за дискусионни учебни групи и да ползваш спортната база на университета- без дори да ти се налага да стъпваш в учебното заведение.

-Има ли връзка между образованието и успеха?
-Зависи как дефинираш всяко понятие. Ако не изпадаме в излишен анализ обаче – висшето образовани има балансиращ ефект в обществото, като позволява на хора от по-бедни среди да достигат до професионални поприща и да се съревновават на равни начала.

-Как започна да се занимаваш с това?
-Винаги съм имал големи затруднения да финансирам образованието си – първо бакалавърската степен, по-късно MBA програмата, която изкарах. Често студентите получават стипендия и имам минимални спестявания, но изпадат от университета, защото не им достига малка сума пари. Този недостиг може да се компенсира чрез крауд фъндиг платформи (финансиран от талпата) или с пари на заем. Проблемът при мен беше, че тогава нямаше такива платформи и компании, които да се занимават конкретно с това. Затова реших аз да направя.

По време на благотворително прекосяване на Алпите.
По време на благотворително прекосяване на Алпите.

-Първоначално си изкарвал пари, като си пял, облечен в слонски костюм и с китара в ръка. През 2013 дори правиш преход през Алпите по този начин, за да набереш средства. Каква е историята зад слонския костюм?
-Избрах слона като талисман. В хиндуистката традиция, Ганеша – бога слон, е покровител на образованието и премахва препятствия. StudentFunder прави точно това – премахва препятствия пред образованието.

-Защо е важно да помагаш на другите да се образоват?
-Защото на мен ми беше помогнато и това промени живота ми. Сега аз мога да помогна на други хора да променят техния живот, а те да помогнат на други.

-Защо е важно за хората, на които помагаш?
-Защото променя живота им.

-Защо е важно за всички нас?
-Образованието те прави по-добра версия на това, което си – интелектуално, емоционални, професионално. Представете си общество, в което всеки има възможност да работи над себе си и да подобрява собствената си версия.

sf-logo-primary

Как работи StudentFunder?

Преди поддържаме платформа, на която хората можеха да събират дарения. Сега не – открихме, че да предлагаш заеми ни позволява да помогнем на повече хора по-бързо. Студент, който е приет магистратура или професионален курс във Великобритания може да посети StudentFunder.com и да кандидатства за заем. В повечето случаи студентът се нуждае от гарант, който работи в страната, който да плати заема, ако това се наложи. Парите идват от различни хора, които дават заеми чрез сайта както и от компании и институции, които инвестират в социална и парична възвращаемост.

Всеки ли може да кандидатства за финансиране?

Не всеки – специфичните критерии са на сайта, но в най-широк смисъл – може да кандидатства хора, които са приети магистърски или професионален курс във Великобритания, имат добра кредитна история или гарант във Великобритания.

На колко студенти сте помогнали до сега?

На приблизително 80.

Поддържаш ли връзка с тези, на които сте помогнали?

Познавам всеки един от тях по име. – операцията е все още много лична, но това започва малко по-малко да се променя с развитието на компанията.

Помагал ли си на българи?

Все още не.

 

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...