БЪЛГАРИЯ, ЗВЕРОВЕ

Само във ФОРУМНЮЗ

С мърша причакват за отстрел 300-килограмова стръвница

В района бели правят още две стръвници - женска с малко и още един мъжки, но засега те ще бъдат пощадени

мечка 2
Мечката, за която сега се точат пушките, има лапи по 27 см. От това специалистите правят извода, че мъжкарят е между 250 и 300 килограма и че е на около 20 години.

С капан от мърша и царевица обучени ловци причакват огромна мъжка мечка, направила в кръв оборите на стопаните от миналата година насам в Смолянско. Очи в очи с нея е бил и възрастен стопанин, който замалко не загубил живота си.

Мечката, за която сега се точат пушките, има лапи по 27 см. От това специалистите правят извода, че мъжкарят е между 250 и 300 килограма и че е на около 20 години.

Началото на края

Смъртната присъда на мечока бе издадена на 22 септември – денят на поредното нападение на едрия екземпляр. През нощта срещу празничния вторник мечката се промъкнала в обора на Румен Буков. Тя изяла една коза, други две завлачила със себе си. Кучетата се разлаяли и стопанинът решил да види какво става. Тогава той видял голямото животно срещу себе си. Мечката не му посегнала, но докато се опитал да се спаси, мъжът се сдобил с разкъсана устна, счупена протеза и наранявания по бедрото.

От екоинспекцията в Смолян обясниха пред ФОРУМНЮЗ, че седмица след това същата мечка вилняла и в съседното село Брезе, където изяла две овце. Тогава, въпреки че пак кучетата се разлаяли, стопаните не излезли.

Оказва се, че едрата мъжка стръвница е правила бели и през август, а в района твърдят, че същата мечка е правила кървави поразии и миналата година.

Смъртната присъда

Държавно ловно стопанство Извора мечка
Последната мечка, отстреляна от ловец от “Изовра”, е през 2011 година.

На следващия работен ден след Деня на независимостта комисия в Смолян уведомява земеделското министерство, което има правото да издава разрешителни и след спешни действия то е факт.

Разрешителното за отстрел е издадено на Държавно ловно стопанство “Извора”. От там вече седмица дебнат мечката, но засега без резултат.

Общо три проблемни мечки, но целта е само настървеният мъжкар

Директорът на ловното стопанство инж. Стоян Сарийски обясни, че от деня на смъртната присъда е заложено чакало над село Беден, съвсем близо до другото щурмувано село Брезе. Чакалото представлява капан с месо и царевица.

Методът, по който действат от ловното стопанство, е причакване – когато мечката влезе в капана и започне да яде от кървавото месо, тя ще остави следи. Ако е търсената с лапи по 27 см, стрелците заемат местата си и започват да я чакат.

Засега обаче тя не се е появявала пак.

В района бели правят още две стръвници – женска с малко и още един мъжки, но засега те ще бъдат пощадени.

Отстрелът – пред провал?

Инж. Сарийски обяснява, че мечките имат големи местообитания, които обхождат от време на време. Затова и очакванията са да се върне. Това обаче може и да не стане, защото на 3 октомври започва сезонът за отстрел на дива свиня и това би могло да подплаши мъжкаря.

Дори и това да стане обаче ловците ще го чакат.

Определените за тази работа двама ловци са много опитни, обясни още шефът на ловното стопанство. Трофеите от мъжкаря пък ще останат за “Извора”.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...