БЪЛГАРИЯ, ЗВЕРОВЕ

Последните ни циркови лъвове отиват в Африка

Лъвовете Блеки и Жора, последте циркови лъвовеСлед влизането в сила на забраната диви бозайници да бъдат използвани в циркови представления, последните циркови лъвове у нас ще бъдат преместени в резервата „Шамуари” в Южна Африка.

Това са 8-годишните Блеки и Жора, родени в Разград на 9 юни 2007 г. Като малки те са били част от цирк, гастролирал в Източна Европа и Турция. Те са участвали в представления до края на лятото през 2014 г.

Животните са открити край София, в двора на бивш цирков дресьор, затворени в метална клетка с размери 2,5 м на 2,5 м. След това временно са настанени в Старозагорската зоологическа градина, където два месеца укрепват и се адаптират към различен начин на живот.

Преместването им в резервата “Шамуари” е инициатива и организация от експерти на дирекция “Национална служба за защита на природата” в МОСВ със съдействието на британската организация за защита на дивите животни “Born Free” (Роден свободен).

Организацията е поела всички разходи по изхранването на лъвовете в Старозагорската зоологическа градина, както и по тяхното транспортиране до летище Бургас, откъдето в събота ще отпътуват за Лондон, а после за Йоханесбург, Южна Африка.

По време на пътуването лъвовете ще бъдат придружавани от д-р Йохан Юберт, известен като “лекаря на големите котки” от ТВ канала “Анимъл планет”.

Преместването се осъществява и със съдействието на фондация “Четири лапи” и “Зелени Балкани”.

Законът

През 2008 г. с влизането в сила на Закона за защита на животните на цирковете беше забранено да придобиват и използват диви бозайници в своите представления. За закупени преди влизането в сила на закона животни беше въведен гратисен период до края на 2014 г., по време на който включването им в цирковите програми беше възможно.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...