БЪЛГАРИЯ, Интервю, ЛИЦА

Специално за ФОРУМНЮЗ

Петър Славов: ЕС, САЩ и Русия заедно да решат проблема с бежанците

Длъжни сме да вземем на сериозно факта, че е напълно възможно част от бежанците да са агенти и клетки на „Ислямска държава“, смята политикът

Петър СлавовПетър Славов е депутат от Реформаторския блок. Роден е на 4 декември 1975 г. в София. Завършил Немската гимназия, след това МИО в УНСС и право в СУ “Св. Кл. Охридски”. Докато учи икономика, специализира в Лондон, Франкфурт и Париж. Владее немски, английски, френски и руски. Бил е адвокат близо 10 г. до избирането му за депутат през октомври 2014 г. като представител на Гражданския съвет на Реформаторския блок. Член на постоянните комисии по правни въпроси и по отбрана на Народното събрание, но участва и в други без право на глас.

В интервю за ФОРУМНЮЗ с Петър Славов си говорим за бежанската криза, политическата ситуация преди местнтите избори през октомври, единни ли са партиите в Блока и за най-важните законодателни инициативи на РБ.

Г-н Славов, от „Протестна мрежа“ преди дни сезираха главния прокурор Сотир Цацаров, че премиерът Борисов бил извършил държавна измяна, като не е наредил сваляне на руския хуманитарен полет за Сирия, преминал през нашата територия?
– Чух за този сигнал, да си призная нямах време да се запозная в детайли с него. Моето впечатление е, че всъщност самолет не е преминавал през нашата територия. Така че е възможно тук да има някакво разминаване. Иначе конкретно за казуса с руските самолети от последните дни лично моето впечатление и прочит е, че като цяло реакцията на държавата беше адекватна. Министерството на отбраната беше в готовност и можеше да изпълни изискванията на закона и на конституцията на държавата. Хубавото е, че наистина не се наложи да се стига до крайни мерки. И след предупреждението руският самолет, за който имаше подозрението, че не превозва заявената хуманитарна помощ, а друг товар с военно предназначение, не посмя да навлезе на територията на страната.

 – Проблемът с войната в Сирия и бежанската криза в Европа става все по-неконтролируем. Ще издържи ли ЕС и в частност България на натиска?
– Определено сме в трудна ситуация. Но не беше много отдавна времето, когато много наши сънародници всъщност бяха в позицията на емигранти. И търсеха препитание в други държави – търсеха по-добър живот веднага след падането на комунизма. Така че този феномен, тази неприятна част от живота ни е доста добре позната на българите. Мисля, че е нормално да бъдем и солидарни с хора, които в момента бягат от война. Разбира се от друга страна сме длъжни да се замислим за сигурността на държавата и за това дали всички, които заявяват, че емигрират заради военния конфликт , казват истината. Напълно е възможно част от тях да бъдат, както се подозира, агенти и клетки на „Ислямска държава“.

– Във вторник министърът на образованието на Ливан Елиас Бу Сааб изрази опасения, че 1 на 50 сирийски бежанци, влизащи в Европа, е свързан с „Ислямска държава“. Как гледате на тези подозрения?
– Мисля, че сме длъжни да ги вземем на сериозно. Трябва да се намери адекватен начин да се проверяват всички, които заявяват желание да влязат като бежанци. И наистина да има разпределяне кои наистина са сирийци и бягат от война. Кои са икономически имигранти от околните страни – Иран, Ирак, Афганистан и т.н. и просто търсят по-добър живот. Или както стана популярно да се казва: Извършват едно преселение на народите. Най-голямата заплаха разбира се е, че това може да са евентуални клетки на „Ислямска държава“. Мисля си, че с това нещо службите трябва да имат капацитет да се справят и това им е работата. Нашите и партньорските. В случая очевидно сътрудничеството е необходимо. На практика заплахата е обща за Европа – тя не е само за нас. Така че обединяването на усилието и опитите да се излезе с обща позиция, което виждаме последните дни от ЕС, ми се струва разумен подход. Лошото е, че доста се забави, трябваше доста по-рано да имаме тази обща позиция и обединени действия по проблема. Но преди всичко оставам на мнение, че решението трябва да се търси на мястото, където е конфликта. Тоест да се пресече изворът на конфликти и причината всички тези хора да бягат.

 – Казвате, че трябва да се овладее причината тези хора да бягат от страната си. Как според вас може да бъде спряна войната в Сирия?
– Мисля, че очевидно е необходимо да помислят заедно ЕС, НАТО, САЩ, дори заедно с Русия, която заявява желание да участва в решаването на конфликта. За да намерят начин да се противопоставят адекватно на „Ислямска държава“ и да решат тази заплаха за целия свят.

Някои държави в ЕС решиха да затворят границите си за бежанците. Цари пълно объркване и хаос кой каква отговорност носи. Как ще го коментирате?
– За съжаление ситуацията е такава, че много от държавите в ЕС забравят за основните принципи на Съюза – тези за европейската солидарност. И притиснати от обстоятелствата и големия бежански натиск започват да мислят чисто за личния си интерес. До нищо добро няма да се стигне, ако ситуацията наистина не бъде адресирана адекватно. Затова се връщам пак върху думите си от преди малко – трябва да се търси начин за решаване на проблема на мястото на конфликта. Не може постоянно да се мисли дали 100, 200 или 300 хиляди имигранти ще бъдат временно настанени някъде. Очевидно в един момент ще станат милиони, ако първоизточникът не бъде преодолян. А всички тези хора бягат от лошо от родината си. Така че ако наистина бъде спряна заплахата и терора над тях от „Ислямска държава“, то считам, че те ще се върнат по домовете си. Както се случи неотдавна в страните от бивша Югославия – всички бежанци от войната тогава се завърнаха по родните си места в момента, в който войната спря.

Да погледнем към българския парламент. Вие сте най-активният депутат от Реформаторския блок. Кои са най-важните законопроекти, които заедно с колегите ви подготвяте?
– Скоро гледах една статистика – аз до момента имам внесени около 40 законопроекта. Голяма част от тях съм готвил аз или екип, който аз съм координирал. И много от тях смятам за приоритетни. Даже тази седмица направих предложение в дневния ред да влязат промените в Закона за защита на класифицираната информация. Внесли сме ги още в края на миналата година. Вижте колко време е минало, а не са разглеждани. Става дума за сериозни промени на начина, по който се проверяват хората, боравещи с класифицирана информация. Тоест дали те наистина не представляват риск – дали не са били съпричастни към ДС и каква е била тя. Така да се каже някой да проверява проверяващите. Този законопроект има принципна подкрепа от две водещи комисии до момента. Друга важна тема е тази за цените на горивата. По нея работим много активно напоследък. Почти готови сме със законопроект, който да потърси разрешение на проблема. А той според нас е в липсата на достатъчно конкуренция на пазара на горивата. Основната част от фирмите купуват от един доставчик, което практически обвързва и крайната им цена. Очевидно комисията за защита на конкуренцията не се справя с това, което по закон й е поверено. Ние търсим варианти наистина да се даде възможност по линия на ЕС на така наречените вътрешнообщностни доставки от всички тези вериги, които виждаме в България и които имат рафинерии в съседните ни страни. Да се помисли за засилване на конкуренцията и след като в съседните страни цените са по-ниски, в България до голяма степен да следват тази тенденция. Да паднат по начина, който виждаме в Гърция, в Румъния, в Австрия и т.н. Да не забравяме и промените в Наказателния кодекс, които гласувахме току що. Това е отпадането на давността за престъпленията на комунизма. Става дума за престъпления срещу личността – убийства, тежки телесни повреди, мъчения и т.н. Това, което са търпели всички жертви на системата, пращани в лагери, избивани без съд и присъда. Сега приравняваме тези наистина човеконенавистни престъпления приравняваме на престъпления срещу мира и човечеството.

На кого разчитате на подкрепа за законопроекта ви за решаване на проблема с цените на горивата и засилване на конкуренцията в сектора?
– Надяваме се да получи доста широка подкрепа, тъй като проблемът очевидно е за всички. Обществото доста сериозно го поставя на дневен ред последните два месеца. Не съм чул някой да каже, че проблем няма. Всички казват, че има – не виждам да търсят решение обаче. Аз съм седнал с няколко колеги от РБ и работим активно. Проведохме доста срещи, имаме вече концептуално решение къде е разковничето. Остава да го направим като законодателната инициатива. Надявам се да успеем да го внесем в рамките на около месец. Такава е амбицията ни, но не е никак проста задача. Това засяга няколко закона. Да се върна на другите ни инициативи. С подкрепата на партньорите в управлението съвсем наскоро мина през правна комисия един много важен законопроект, на който аз съм съвносител. Това са промени в Наказателния кодекс, които от една страна касаят проблемите по пътищата с така наречените джигити – тези, които карат без шофьорска книжка. Ако сте следили парламентарния контрол, след мой въпрос към вътрешния министър Румяна Бъчварова, тя съобщи, че само за август са хванати 2300 души, които карат без книжка. Тоест или изобщо нямат такъв документ, или им е отнет за тежко нарушение и нямат право да карат. В този законопроект затягаме санкциите и отговорността при второ нарушение на човек, който няма правоспособност и е хванат да кара. Отговорността ще бъде наказателна – тоест затвор. Тези, на които им е отнета правоспособността, и въпреки това шофират, също ще търпят наказателна отговорност. Статистиката показва, че именно такива шофьори са отговорни за най-тежките катастрофи, където загиват най-много хора.

 – Премиерът Бойко Борисов каза преди време, че предстоящите местни избори ще бъдат тест за управляващата коалиция. А гласовете на ГЕРБ и РБ ще се броят така, че да стане ясно дали тя ще остане стабилна след вота.
– По предизборната тема съм останал малко встрани. Даже бях помолил колегите ми, ако не мога да им бъда полезен с нещо конкретно – било като юрист, или за някаква инициатива, да ме оставят да работя по другите теми, за които ви разказах до момента. Но при всички случаи се надявам политическите партии в РБ да са намерили обективни критерии, по които да излъчат достойни кандидати с добро име в обществото. Които на съответните места и да получат подкрепа.

– Виждате ли някакво намерение от страна на ДПС да се намеси във властта за сметка на Реформаторския блок?
– Напълно е възможно да имат подобни претенции. Особено ако резултатите на партиите от управляващото мнозинство се окажат по-слаби от очакваното, а ДПС продължи да качва влияние. Убеден съм, че в такъв случай те ще предявят тази си претенция, както го правят за всяко възможно нещо. Така че тук опираме за пореден път до факта, че трябва да им се противостои. Мисля, че достатъчно много пъти сме гледали какво правят във властта, когато участват в нея. Как се управлява държавата. Едва ли е нужно да припомням за Тройната коалиция какво свършиха или пък мандата „Орешарски“. Аз не мисля, че нещо по-различно би се получило, ако те на практика влязат отново във властта. А са очевидни аспирациите им за това. Надявам се и ГЕРБ да не забравят уроците на миналото и това, което сполетя социалистите от тези прегръдки и целувки, които гледахме преди една година между Станишев и Местан.

Искате да противостоите на опитите на ДПС да влезе във властта, как смятате да го направите?
– На това очевидно може да се противостои само с адекватни реформи и с адекватни промени в цялата държава в съответствие на обществените очаквания. Можем да говорим за резултатите от това управление до момента. То безспорно има кусури последната година, но във всички случаи мисля, че изобщо няма база за сравнение с мандата „Орешарски“, който го предхождаше. И по отношение на стабилизацията, и по отношение на някои реформи в ключови сектори, част от които вече са на финала. Например като енергетиката или здравеопазването. Други се бавят – като съдебна реформа да кажем. Но усилията продължават и там. Тоест се надявам всички тези резултати да станат видими. И общата подкрепа, която бъде дадена от избирателите да бъде достатъчно голяма, за да може да продължат тези действия. Ако такова тълкуване разбира се някой политик има желание след това да прави.

Каква е вътрешнокоалиционната кондиция на Реформаторите? Подписахте споразумението за единно явяване в последния момент, след поредица от взаимни ултиматуми и притискане. Как изглеждат нещата отвътре?
– Аз ви казах, че тази техника на политическите преговори малко умишлено я пропуснах последните седмици. Но мисля, че Блокът в ключови и критични гласувания в парламента, тогава когато наистина трябва да заеме адекватна позиция, успява да се консолидира и да гласува както е необходимо и както хората очакват. Тук визирам например миналата година гласуването за втората пенсия на хората, която беше прехвърлена към НОЙ. Ние остро се противопоставихме. Имам предвид и здравната реформа, където практически групата беше единна. И до последния човек гласува подкрепа на предлаганите реформи. Предстоят още много тежки гласувания. В момента влиза в парламента предложението за промени в данъчните закони. Имаше предложение да се вдигнат данъците. Категорично очаквах това, което се случи. Колегите ми се противопоставиха. Казахме, че при този крехък растеж и едва-едва получила се стабилизация подобни експерименти не трябва да се допускат. Бизнесът наистина трябва да се остави да си поеме глътка въздух. Да може да започне да работи в нормална ситуация. Така че по ключовите гласувания изобщо очаквам да бъдем единни и консолидирани и там да няма никакво отстъпление. А по чисто политическите спорове, вероятно ще има различия и дебати.

– Имаше момент, в който от ДБГ заговориха за предсрочни избори, защото антикорупционният закон на Меглена Кунева не намери нужната подкрепа в парламента. Прескочихте ли тази критична точка?
– Да, мисля, че я прескочихме. Смятам че този законопроект можеше да бъде подкрепен на първо четене и всички проблемни неща, много от които основателни, които посочиха и от Патриотичния фронт и от ГЕРБ, да бъдат решени между двете четения. Не знам защо се реши да се действа по другия подход. Тоест той изцяло да бъде отхвърлен, да се преработи и да се внесе наново. Все пак и така може да се постъпи. Доколкото разбрах от ДБГ са приели този вариант, така че остава да се работи по закона три месеца напред. И този път трябва представянето му и подкрепата от другите парламентарни групи наистина да бъде гарантирана предварително, за да няма изненади при гласуването.

През миналия парламентарен сезон се постигна така нареченият историческият компромис за реформата на съдебната система. Остана неясно дали всички в РБ са доволни от него обаче.
– Няма как да бъдем доволни, защото много важни неща отпаднаха от първоначалния законопроект. Но разсъждавайки на плоскостта, че имаше възможност и нищо да не бъде подкрепено, тоест да бъде отхвърлен законопроектът, както антикорупционния закон, и това е нещо. Аз изрично ще настоявам всички 180 депутати, които се подписаха под законопроекта, да си държат на думата и да го подкрепят в зала. Да не си търсят оправдания. Ако това се случи, ще успеем да го финализираме преди края на тази парламентарна сесия. А имаме много друга работа, която трябва да бъде свършена. И по закона за съдебната власт, и в гражданския процесуален кодекс и в НПК.

– Номинацията на ГЕРБ за конституционен съдия от парламентарната квота е Константин Пенчев. Каква ще бъде позицията на Реформаторите?
– Ние очакваме, че кандидатурата на Константин Пенчев ще получи обща подкрепа на управляващото мнозинство. Ние също ще застанем зад него. Спомняте си, че ние го бяхме номинирали за омбудсман.

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...