Балкани, БЪЛГАРИЯ, СВЯТ

Първо във ФОРУМНЮЗ

Турция успокои: 1200-те бежанци, напиращи за Европа, не са тръгнали към България (снимки)

В същото време около 1000 са имигрантите в Одрин, които искат да стигнат през България или Гърция към сърцето на Европа. В най-голямата гара на Истанбул пък чакат още стотици, за да потеглят и те към Одрин

Снимка: Хюриет
Снимка: Хюриет

Сирийски бежанци, ИстанбулОколо хиляда нелегални имигранти, повечето от които сирийски бежанци, все още се намират в турския град Одрин в очакване да преминат в Гърция, предаде AFP. Агенцията съобщава, че засега са избрали маршрутът им към Западна Европа да мине през Гърция, а не през България, каквато опасност имаше.

В същото време дойде официално изявление от кметството в Истанбул. От общината отричат огромният поток от имигранти да е потеглил в посока “Капитан Андреево”.

Още стотици чакат да тръгнат

В същото време обаче стотици други бежанци са задръстили най-голямата автобусна гара в Истанбул, в опит да се качат на автобуси за северозападен Одрин, който се намира до българската и гръцката граница, предава английската редакция на турското издание Хюриет.

От няколко дни, за да избегнат струпването на бежанци по границата, турските власти решиха да спират мигрантите на автогарата в Истанбул.

Както ФОРУМНЮЗ писа, вчера съобщенията бяха за 800 души, тръгнали пеш към западните граници на Турция.

Слухове за насочили се 1200 души към България

„Във връзка с информацията, че европейските страни ще приемат още бежанци, която се появи тези дни, и бе разпространена и в социалните мрежи, се появиха слухове, че около 1200 души са се насочили към граничния пункт „Капитан Андреево”. Аз и екипът ми искаме да заявим, че тези слухове са неоснователни. За съжаление трябва да съобщим, че страните от ЕС нямат възможност и няма да приемат повече хора”, казва губернаторът на Истанбул, цитиран от турската редакция на Хюриет.

500 души вече са се върнали към Истанбул

“В момента правим всичко възможно, за да ги убедим да не се опитват да стигнат до Одрин. В резултат на тези усилия около 500 души се завърнаха обратно. Докато са в Истанбул, благодарение на кметството и Червения полумесец, ще им бъдат осигурени храна, вода и всичко необходимо, за да се чувстват добре”, уверява губернаторът.

Храна и вода

Тази сутрин служители на общината дойдоха и раздадоха вода и храна на чакащите на автобусната гара, предадоха турските медии. Докато повечето хора ги приемаха, някои казваха, че не искат нищо друго, освен да стигнат до Одрин.

Турция анулира билетите на бежанците

“Искаме да отидем в Одрин. Нашите билети, които запазихме преди пет дни, днес бяха анулирани. Попитахме защо, а те казаха, че на сирийците не е позволено да тръгнат”, разказа 19-годишен сирийски имигрант. Той добави, че са благодарни за храната и водата, но просто искат да продължат пътя си.

Отчаянието на хората

Въпреки уверението на властите, че ще направят всичко възможно, за да помогнат и да направят по-лек престоя на бягащите от войната сирийци, те споделят, че изживяват най-драматичните моменти в животите си.

От автогарата отказват да им продават автобусни билети, прекарват нощите под открито небе, без да имат възможност да посрещнат естествените си нужди, пише турският Хюриет.

“Заради всички сирийци тук ще убия детето си!”

Пред изданието вик за помощ надава майката на две деца Калаф Акорде. “Ако кметството или ООН не ми помогнат, заради всички сирийци тук ще убия детето си!”, заплашва жената. Майката на две деца споделя, че родителите й са задържани в Сирия и от дни живее сама в Истанбул.

“Ако тук дойде полиция ще убия сина си. Ако хората умират в Сирия, или това се случва щом стигнат в Германия, то по-добре да стане тук”, споделя отчаянието си младата жена.

“През нощта става много студено. Умираме от студ. Няма вода, няма тоалетни, вече не знаем какво да правим. Искаме да отидем в Европа”, казва Алия Али, която също отскоро се мъчи с живота на бежанец в Истанбул.

Хюриет разказва и за прикования към инвалидна количка Хюсрам Джесмати, който споделя, че трябва да стигне до Стария континент заради нуждата да му бъде направена операция. “Тук е много трудно да се получи статут на бежанец. Има проблем и с намирането на лекарства. Не знам какво ще стане с нас”, споделя мъката си мъжът.

“Синът ми е с вродено заболяване. Три пъти го оперираха в Сирия и един път тук в Турция. Цялото му лечението се извършва в Европа. Моля се да ни помогнете”, каза през сълзи младата майка Рушин Хачалил.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...