Коментари

Краят на Шенген

ШенгенБежанската вълна от Близкия изток поставя на карта бъдещето на Шенгенското пространство – около това мнение се обединяват все повече европейски политици, международни наблюдатели, анализатори. Събитията от последните дни подкрепят това притеснение.

Вчера една от държавите в свободната зона – Дания, прекъсна всички железопътни връзки към Германия. Причината е, че федеративната република е крайната цел на повечето мигранти, които преминават половината Стар континент, за да я достигнат.

Скептично настроените към бежанците ги обвиняват, че техния поход оставя траен белег в така наречените транзитни държави. И фактите като че ли доказват това.

Посоката явно вече е зададена. Докато бежанският проблем е налице, обединена Европа постепенно ще се отдалечава от основния си идеал – падането на границите. Ще се случи точно обратното – влизаме в период на вдигане на стени и бариери, отваряне на отдавна спрени гранични пунктове. Това е картината, която се очертава в близкото евробъдеще.

Европейският съюз не беше подготвен за такава кризисна ситуация. Европейската комисия в лицето на нейния председател Жан Клод Юнкер онзи ден не предложи вариант, който не обедини държавите-членки. Точно обратното – породи нови конфликти. Става въпрос за разпределението на бежанския поток.

Например нашата страна трябва да приюти общо 2100 души от Близкия изток. Но на фона на реалността в България властите едва ли ще се справят с толкова.
Днес пет страни отказаха да изпълнят квотите – Дания, Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Вчера румънците също се възпротивиха. А подобно на нас и те не са Шенген. И също като нас искат да влязат там.

Но ако ситуацията продължи да се развива с тази скорост, просто няма да има къде да ни приемат. Шенгенската зона ще приключи. И то не заради бежанската вълна, ами заради неподготвената Европа.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...