Коментари

Няколко реда за бежанците

Македония Гевгелия бежанци
Къде са държавите, които приемаха декларациите за човещина и свобода? Виждат ли плача на децата и на родителите им, търсещи спасение от безумията в Сирия и Ирак.

Бежанският проблем съществува от хилядолетия. Но съвременното общество е усвоило перфектно едно нещо – да забравя. Така преселенията, породени от хуманитарни кризи, „избухват“ с нова сила през няколко десетилетия. Не вярвате ли? Тогава прочете следващите няколко реда. След това спрете за момент и си задайте въпроса кога са писани и откъде са:

„Международната политическа и икономическа ситуация е такава, че броят на бежанците, търсещи убежище в държавите-членки на Съвета на Европа, нарасна и достигна размер, непознат за Европа от времето на Втората световна война“.

Този текст не е от тези дни. Ето продължението му: „Причините за това са падането на комунистическия режим в Източна Европа, гражданската война на територията на бивша Югославия, икономическото несъответствие между индустриализираните страни и по-бедните държави, както и продължаващите нарушения на правата на човека не само в Европа, а и в световен мащаб“.

Това е точка 2 в Препоръка 1236, вписана през 1994 година в Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи. Самият документ е от 1950 г.

Така че дано да е станало ясно – бежанци е имало и винаги ще има. Сега положението е по-сложно, тъй като светът тъкмо се надига от глобалната финансова криза, която го повали преди 6-7 години. На развитите държави едва ли им е до още няколко милиона потенциални имигранти, които ще се влеят в техните икономики. А навремето ги приемаха без да имат нищо против.

Днес в сложната игра заложници стават търсещите спасение. Защото тези, които бягат от Сирия, Ирак, не го правят, защото няма свобода на словото, доходите са ниски и прочее. Там убиват. Режат глави, умъртвяват с камъни, кълцат ръце и крака, изнасилват жени, обезобразяват децата, горят живи военноплениците.

И вместо “умниците” да мрънкат глупости от сорта на „Да си стоят в техните държави“ или „Който ги иска, да си ги вземе у тях“, да си седнат на задниците и да помислят – ако изобщо могат с празните си глави. А после гузно да млъкнат.

А онези, които някога са приемали всички декларации, харти и прочее документи за хуманност и свобода, да покажат, че това не са празнословия, красящи няколко десетки страници.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...