СВЯТ

Два милиона бразилци искат оставката на Дилма Русеф

протест срещу Дилма РусефСтотици хиляди души излязоха на протести из цяла Бразилия с искане за оставката на президента Дилма Русеф.

Организатори бяха десни граждански движения, подкрепяни от някои опозиционни партии. Според тях само в икономическата столица Сао Пауло в протестите са участвали един милион души, а в цялата страна недоволните демостранти са достигнали над 2 милиона.

Протестиращите, облечени в цветовете на страна – зелено и жълто, и развяващи бразилски знамена, настояха за оставка или отстраняване от власт на лявата президентка.

С лозунги “Дилма вън!” и “Не на корупцията” те заявиха, че ще протестират, докато постигнат целта си – свалянето на Русеф.

Излязохме на улицата, за да изразим негодуванието си, нашето недоволство от политическата и икономическата ситуация на страната и от корупцията на правителството – цитира АФП участници в протестите.

Правителството заяви, че протестите са протекли в демократична рамка.

Дилма Русеф е в началото на втория си президентски мадат

64-годишната Русеф започна втори президентски мандат през януари, след като бе преизбрана миналия октомври.

Популярността й падна до исторически минимум от 8 процента само за няколко месеца. Рецесията я принуди да наложи непопулярни мерки за икономически ограничения, корупционният скандал около държавната петролна компания “Петробраз” опетни управляващата Работническа партия и съюзниците й, а политическата криза заплашва с разпадане крехкото парламентарно мнозинство.

Русеф, бивша участничка в съпротивата срещу някогашната военна диктатура, заявява, че няма да отстъпи нито пред заплахите, нито под натиска и напомня, че е избрана с гласа на народа, посочва АФП.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...