Изкуството да привличаш, Интервю, ЛИЦА

Хен Лизра: Външният вид няма общо със способността да съблазняваш

unnamed

През 2012 година Хен разработва програма за  социален тренинг – Изкуството на привличането и връзка с другите, с която днес обикаля света и обучава хиляди как да създават дълготрайни и работещи връзки, както в професионален, така и в личен план. Основател е на Академия по кубински танци, организира ексклузивни културни обиколки на Куба.

През 2010 година издава книгата „Моята съблазнителна Куба“, която много бързо се превръща в бестселър в американския и канадския сайт за книги “Амазон” и печели престижната американска награда за IPPY.

– Хен, в TEDx-лекцията си представяш съблазняването като важно социално умение. Думата обаче носи със себе си сексуален смисъл – къде поставяш границата между двете и каква е връзката им със самочувствието?

– Дори това, че този въпрос съществува е проблем сам по себе си. Съблазняването няма нищо общо с промискуитета, със сексуалността. Промискуитетът е практиката да имаш много и различни сексуални партньори, както и липсата на подбор на тези партньори. Съблазняването няма нищо общо със секса. Има общо с любовта към себе  си. Има общо с доброто познаване на собствените граници, с това да имаш здрави и здравословни граници, да се чувстваш добре в кожата си  и да знаеш как да го изразиш по здравословен начин. Когато работя с хора с ниско самочувствие, започвам първо от тяхната уязвимост, способност да се доверяват и границите, които си поставят. Фокусирам се върху разчистването на вътрешните конфликти и им помагам отново да обикнат себе си. Това се нарича Сабросура – женската сензитивност, това, което омайва останалите хора. Тя е във всеки един от нас – мъже и жени, и тя е това, което ни кара да обичаме себе си и се чувстваме добре. Тя ни кара да се чувстваме специални, защото лежи върху любов към себе си, а не нарцистична любов.

– Скорошно проучване сочи, че едва 4% от жените считат себе си за красиви. Какво е красотата и колко важна е тя за изграждане на положително себевъзприятие и пълноценна комуникация?
– Да се чувстваш красив, не означава да изглеждаш по определен начин. Необходимо е да обичаш себе си. Това означава, когато се погледнеш в огледалото, да обичаш това, което виждаш. Повечето жени не могат да погледнат в огледалото, без да бъдат критични към всичко, което не им се струва перфектно. Може би ви е познато усещането, как когато опознаете някого и си допаднете, този човек започва да ви се струва по-привлекателен физически от първоначалната ви представа. Същото е, когато започнете да виждате собствената си красота. Когато правя упражнения за себевъзприемане с клиенти пред огледалото, ги карам да открият неща, които харесват в себе си. Изумително е как когато започнат да говорят за положителните си качества, изражението им се променя. Вътрешният диалог, който тече в главите ни, се изписва на лицата ни. Начинът, по които мислим за себе си е начинът, по които светът започва да мисли за нас. Обичам да показвам тези две снимки (долу) на себевъзприятието ми преди 20 години и сега.

изтеглен файл

 

Няма значение как те вижда света и дали човек е оценяван като красив. Това, което има значение, е как това , което виждаш в огледалото, те кара да се чувстваш и от своя страна – как начинът, по който се чувстваш повлиява, на отражението в огледалото. Аз не се чувствах красива, дори когато светът ми казваше, че съм. И когато успях да разреша вътрешните си проблеми, външните също се подредиха. Познавам хора, които не са считани за краси според културните стандарти, но въпреки това са изключително привлекателни, защото излъчват тази харизма, тази привличаща енергия и това е защото те знаят своята стойност. Усещането за собствената стойност се гради на базата на начина, по който се справяш с предизвикателствата в живота. И това е всичко, което е от значение. Да се научиш да обичаш себе си означава да се научиш да се приемаш всичко – и доброто и лошото – с любов. Ако не приемаш себе си напълно, учиш и хората около теб да не те приемат.
– Докато сме на темата – колко  зависима е способността да прелъстяваш от начина, по който изглеждаш?
– Категорично не е зависима.

– Как изглежда дълбоката, здравословна и значима връзка?
– Значимата и дълбока връзка е тази, в която не спираш да инвестираш и винаги успяваш да й дадеш приоритет, без значение колко зает е животът ти. Когато погледнете връзки, в които страстта се е запазила през годините, си давате сметка, че това изисква работа – тези хора правят каквото могат в съществуващите граници и никога не изпускат топката, що се касае до взаимоотношенията им. Ако искаш да си здрав, трябва да се храниш добре и да тренираш. Не може да очакваш да си здрав, ако по цял ден стоиш на дивана, ядеш мазна храна и мечтаеш за плочки на корема. Ако искаш любяща и вълнуваща връзка – трябва постоянно да работиш за това тя да е такава.  Но всъщност не изисква толкова много – човек може да прави малки неща, но повечето хора спират след време, зациклят в сигурността и комфорта и забравят, че трябва да се грижат за страстта. Това в много случай води до изневери или развод.  Ще ви дам малък пример – важи и за мъже и за жени: когато се приберете от работа, отидете при партньора си и го целунете нежно по врата, докоснете го, покажете му, че го желаете и ви е липсвал, и чак тогава се запътете към хладилника.  Трикът е в това да се поддържа огъня с малки жестове. Искам да подчертая, че трябва да се дава приоритет на интимността, защото много хора не знаят как да затворят лаптопите и да се откачат от Интернет. По този начин никой не може да се фокусира върху това да съблазни партньора си, защото не присъства емоционално.

– Планираш семинар в България в началото на следващата година. Ще разкажеш ли малко за начина, по който протичат семинарите ти и какво отнасят жените със себе си след един такъв семинар?
– Уикендите за дами са двудневно събитие, което помага на жените да се свържат с вътрешната си женска сила, която им позволява да бъдат нежни, но отстояват здраво позицията си, учи ги как да използват своята женственост като сила, а не слабост. Това е едно своеобразно завръщане към себе си. През първия ден работим върху уязвимост, доверие, граници; учим се да използваме тялото си като инструмент за самопознание. Това много бързи изкарвана преден план едно здраво самочувствие, което ни позволява да се свързваме със себе си и другите и да градим смислени и здрави връзки. Първият ден е много предизвикателен, защото извиква на повърхността много неразрешени проблеми както и това усещане за пеперуди в стомаха, когато се влюбим, но любовта в този случай е към себе си. Вторият ден е насочен повече към връзката с другите и как можем да повлияваме това, което ни заобикаля, по един по-добър и градивен начин. Първо се учим как да запалваме желанието у другите, това, което лежи в основата на всички връзки, но също така и в основата на продажби, маркетинг, преговори и пр.  След това работим с езика, който използваме и както подбора на думи повлиява на събеседниците ни в добра или лоша посока. Учим се как да повдигаме събеседниците си емоционално, което оставя запоящо се усещане и повдига енергията както на нас, така и на събеседника ни. Завършваме с някой техники, които помагат за изграждане на по-дълбоки и устойчиви във времето отношение. И разбира се накрая отпразнуваме с малко парти новите знания, които сме получили .

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...