СВЯТ

“Ислямска Държава” обезглавява масово жители на град Палмира

Джихадистите контролират изцяло древния сирийски град

Засега древният град е пазен от армията на Башар Асад. Снимка: ABC News

Снимка: ABC News

В интернет се появиха шокиращи кадри, показващи как по улиците на древния сирийски град Палмира лежат обезглавени тела. Те са жертви на зверствата на джихадистите от “Ислямска държава”, която превзе древния град и постави в опасност световно културно наследство, датиращо от преди 2000 години. Джихадистите също са превзели военна въздушна база, разузнавателен щаб и затвор, от който са освободили стотици свои съмишленици.

Проправителствените сили отстъпиха от града, след като 100 войници бяха екзекутирани при ожесточени сблъсъци с джихадистите в рамките на няколко часа.

Не е известна съдбата на затворниците, но се смята, че те са били освободени, като в Туитър са разпространени снимки как те празнуват завладяването на града заедно с бойците на ИД, след като са били пуснати на свобода.

“Ислямска държава” вече контролира напълно античния сирийски град Палмира. Независими наблюдатели отбелязват, че джихадистите владеят над половината от територията на Сирия.

В изявление в Туитър терористичната организация твърди, че е установила пълен контрол над Палмира.

Ирина Бокова призова за опазване на историческите паметници в Палмира

Директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова, призова Съвета за сигурност на ООН да вземе мерки за опазване на историческите паметници в Палмира.

Би Би Си отбелязва, че именно голямата международна загриженост за древния град може да предизвика джихадистите да унищожат “невестата на пустинята”, както е наричана Палмира. Археологическото наследство на града, известен още като Тудмур, е разположено в стратегически район между сирийската столица Дамаск и източния град Деир аз-Зур. Античното място е на 2000 г., но засега няма информация за разрушени културно-исторически ценности.

Директорът на центъра за антични паметници в Сирия заяви, че дори ако само пет членове на ИД влязат в древните храмове, те ще унищожат всичко.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...