ЗДРАВЕ

Шестокласници готвят амфети от сиропи за кашлица

12-13-годишните се превръщат в истински химици, за да си набавят дрога, която задължително смесват и с алкохол.

наркотици децаВъзрастовата граница на децата, които посягат към наркотици и алкохол намалява прогресивно. За това предупредиха експерти психиатри на кръгла маса в Народното събрание.

Според данните вече 12-13-годишните са на амфетамини, като дори си ги приготвят сами. Според специалистите децата се оказват доста добри „химици”. Те успяват да извличат ефедрин от сироп за кашлица и други медикаменти, които се продават свободно в аптеките и да си забъркват съответните амфетки.

Рецепти онлайн

В интернет форумите гъмжи от рецепти кое вещество как да бъде извлечено в домашни условия, така че сами да можем да си направим дрога. Познанията на тийнейджърите са потресаващи, допълниха психиатрите.

Някои от примерите са Мрежата са красноречиви:

„Идеята ми беше да извлека Ephedrine hydrochloride, чрез дехидратиране да го направя на прах и да го смъркам. С ампули ефедрин от 50 мг. се получава много лесно и после яко хваща”.

„oт 15 години пия ……. бях стигнал до 6-7 бутилки на ден, развих резистентност и сега ходя по кумуни и различни психиатрични програми, не го употребявайте”

„специално за извличането, има смисъл определено да се извлича от сиропа. И аз съм мислил и питал по професионални (химически) форуми. Няма да е никак леснo. Етилморфина се маха лесно чрез Acid/Base extraction, обаче твърде малки количества от ефедрина ще се извлекат. Без дистилационна машина ще стане трудно!”

„Стигал съм до близо две шишенца на ден (заедно с кафе) и до сега не съм получавал криза. Даже и с гуарана ( 3x800mg ) съм го комбинирал. За какво 1/3 шишенце говорите… мен даже не ме хваща от толкова. Преди това бях закачен към амфети … може би е от това”.

Експертите предупреждават, че обществото ни и родителите не са достатъчно запознати с „възможностите”. Затова е и нужна по-активно обучение на родителите и акцентиране върху превенцията.

Депресиите и психозите най-много

„Алкохолната и наркоманична зависимост е хронично рецидивиращо заболяване”, заяви доцент доктор Соня Тотева, директор на държавната психиатрична болница за лечение на алкохолизъм и наркомании – Суходол, по време на дискусията в НС за психичното здраве. Тази зависимост оказва поражения върху мозъка.

80% от зависимите страдат и от други психични заболявания, поясни Тотева. Най-много са пациентите, зависими с депресии и шизоафективни психози.

Тя се оплака от недостиг на медицински кадри и психолози в болницата в Суходол. Работи се в сферата на психосоциални проекти за привличане на специалисти. В момента в сферата се акцентира върху краткосрочните интервенции. Има и нужди от обучение на специалистите, по мнението на доцент доктор Соня Тотева.

Половината катастрофи и инциденти заради зависимости

43% от криминалните прояви и ПТП-та са извършени от хора, употребяващи алкохол или дрога. Освен това лечението и диагностиката на пациентите стават все по-сложни, отчете д-р Тотева.

Доктор Гълъбина Тарашоева, от своя страна, предупреди, че при нелечение на психичното заболяване се стига до тежко инвалидизиране. Тя предлага да се регламентира в закона за лечебните заведения стандарт за специализирана структура на Спешна психиатрична структура и тя да бъде адекватно финансирана. Доктор Тарашоева иска и регламент за кризисни интервенции или т.нар. мобилна психиатрия за бърза реакция.

Мобилната психиатрия дава възможност да се овладее кризата в домашни условия. Според нея трябва да се диференцират лечебните заведения за болнична психиатрична помощ съответно на различните потребности на психично болните.

Стана ясно, че 65 диагнози са без достъп до комплексно диспансерно наблюдение. Такива са олигофрениите, зависимостите, геронтопсихиатрични отклонения. Често болните са социално слаби, здравно неосигурени и дори и да бъдат мотивирани да се лекуват, те няма с какво да си купят лекарствата, стана ясно от думите на доктор Тарашоева. Това е и един от огромните проблеми на психичното лечение. Недостатъчна е и, по мнението й, комуникацията между МТСП и МЗ.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...