БЪЛГАРИЯ, ЧУДО

Чиновници бавят идването на чудодейна икона от Гърция, посолството ни се намеси

икона Надежда на обезнадеждените
Чудодейната икона за пръв път ще напусне пределите на Гърция.

Отлага се идването на чудотворната икона на Света Богородица „Надежда на обезнадеждените” от Гърция в София, заради чиновническо забавяне в южната ни съседка. Малко по-късно обаче дойде и добра вест – посолството ни в Атина живо се е заинтересувало от случая и след направена проверка, мисията ни е получила уверение, че в в края на следващата седмица светинята ще дойде у нас.

икона Св. Богородица с вградени мощи от четирима светци
Иконата, която ще дойде у нас, е с вградени мощи от четирима светци.

Оказа се, че проблемът е неиздадено разрешение от Централния археологически съвет в Гърция за изнасяне на образа на Божията майка зад граница. Такова обаче трябва да се издаде до края на следващата седмица. От Светия Синод твърдят, че са станали проблеми в последния момент.

В същото време това ще е и първото напускане на целебната икона извън пределите на Гърция.

Програма

Целебната икона трябваше да дойде от манастира “Св. Богородица Миртия” в гръцката област Етолия тази вечер и да бъде посрещната в храма “Света Неделя” в столицата. Късно вечерта светинята трябваше да отпътува към Германския манастир “Св. Иван Рилски”. По план чудодейната икона трябваше да бъде у нас за 10-ина дни и да отпътува към Гърция в 13:00 часа на 25 май.

10-дневната програма обаче в различни манастири и църкви в Софийската епархия, не се отменя, подчертават от Синода.

Ще се молим пред друг образ на Св. Богородица с вградени мощи

От клира съобщават и добра новина – за предвидената десетдневна програма от манастира “Козиница” в Румъния пристига друг чудодеен образ на Св. Богородица, с вградени мощи на четирима светци: св. Харалампий, св. Дионисий, св. Пантелеймон и св. Петка Търновска.

Молитвите ни ще бъдат чути пред която и икона да ги кажем

“Нека да не забравяме, че като православни християни, пред която и икона на св. Богородица да се помолим, ние всъщност се обръщаме към тази, която е най-голяма ходатайка за нашите грехове и телесни недъзи пред Господа Иисуса Христа. Нека останем в молитва към Божията Майка и да не губим надежда, че и чудотворната икона от манастира „Панагия Миртия“ скоро също ще ни осени с благодатта си”, пишат още от Синода.

Намира я овчар сред клоните на мирта

Гръцкият манастир, от който трябваше и ще пристигне иконата, е получил името си от светинята. Тя е намерена от овчар сред клоните на една мирта (вечнозелен храст, от който се получава и етерично масло), откъдето е и наречена Миртиотиса или Миртидиотиса (т. е. „Миртова“ или „Миртена“), разказва Двери.

Онова, което трогва всеки поклонник, е надписът над дясното рамо на св. Богородица: „Надежда на обезнадеждените“, тоест тя е надежда на всеки отчаян и обезнадежден човек.

Свидетелства за чудесата на Св. Богородица Миртия

Сайтът Двери събира и разкази на йеромонах Йосиф за чудесата, сторени от иконата.

1. Веднъж в региона имало голяма суша. Жителите били много разтревожени, като гледали как посевите им се съсипват. Те отишли в манастира с молба към монашеското братство да изнесе иконата и да извършат лития в цялата област. Монасите с радост откликнали и излезли с литийно шествие от манастира. Преди още да стигнат половината от пътя, в небето започнали да се събират гъсти дъждовни облаци, след което се излял проливен дъжд. Хората се изплашили и искали да се разбягат, но игуменът казал никой да не тръгва. Всички заедно продължили литията и като се върнали в манастира благодарили на св. Богородица.

2. Около 1930 г. народът бил изправен пред ново бедствие – нивите били нападнати от скакалци. Населението на областта отново се обърнала към игумена на манастира с молбата за литийно шествие с иконата на св. Богородица Миртиотиса. Братята на манастира помнят разказите на възрастни хора, от които чули как скакалците се вдигнали от земята и се издавили в езерото Трихонида, подобно на свинете от евангелското събитие, които се издавили в Генисаретското езеро.

3. В днешно време има много случаи, когато св. Богородица дава радост и благодат на млади бездетни семейства. Жените, след като заченат и родят, се връщат в манастира с рожба в ръцете, за да благодарят на св. Богородица. По традиция това се случва на 40 ден на детето, когато се чете очистителна молитва на майката.

4. Св. Богородица изцелява и много хора от различни болести, дори и от рак. Голяма част от тях не са виждали нито чудотворната икона, нито са чували за манастира. Божията Майка им се явява по чудесен начин и ги упътва към манастира си, за да й се поклонят и благодарят за изцеленията си.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...