Анализ, БЪЛГАРИЯ

Почти всички съседки по-добри за майчинство от България

Страната ни е на 44-то място от 179 страни в света по индекс майчинство - включително детска и майчина смъртност, според годишния доклад на Save the children. Сърбия, Македония и Гърция са по-добре от нас

Спасете децата Save the children статистика България 44-то място по майчинство индекс
Вляво са първите десет страни с най-добри показатели, а вдясно – тези в дъното.

България е на 44-то място от 179 страни в страни по индекс майчинство, показва последният доклад на организацията “Save the children” (Спасете децата). На първо място, т.е. най-добрите условия и най-добрите показатели по условия за раждаемост и минимална детска и майчина смъртност, са в Норвегия, а на последно е Сомалия.

В същото време три от петте ни съседски страни са преди нас в класацията. Гърция е 19-та, Сърбия и Македония са 35 и 37-ми. По-зле са единствено са Турция и Румъния са 65 и 66-ти. Кипър, Латвия и Черна гора също са на по-предни позиции от страната ни.

Великобритания – 24-та, но рисковете за майките са по-големи, отколкото у нас

Финландия, която миналата година е заемала първото място, сега е на второ. Трета е Исландия. Австралия е девета и е единствената неевропейска страна в първата десетка. Канада е на 20-та позиция, Франция – 23-та, Великобритания – 24-та.

За жените във Великобритания има два пъти по-голяма опасност от смърт при бременност или раждане от жените в Полша и Беларус. Опасността за бъдещите британски майки е по-голяма, отколкото в Чехия или България, пише британският в. “Мейл”. Рискът от смърт при бременност или раждане във Великобритания е 1 на 6900.

Америка е далеч от скандинавските страни, които по традиция оглавяват класацията. САЩ са на 33-то място. Американските жени са изложени на десет пъти повече рискове да умрат при раждане, отколкото полякините, и са най-застрашените по този показател от всички развити страни. Вашингтон държи рекорда по детска смъртност сред 24-те най-богати столици със 7,9 починали бебета от 1000 раждания. В Стокхолм и Осло този показател е 2 на 1000.

Децата, родени от образовани жени, имат по-големи шансове да са здрави. Делът на жените в управлението е критерий, защото силно участие на жени в политиката е важно за определянето на политиката към семейството, отбелязва вестник “Мейл”.

Последните десет

Последните десет в класацията са африкански страни. 169-о място поделят Сиера Леоне и Хаити, следвани от Централноафриканската република и ДР Конго. В девет от тези десет африкански страни има въоръжени конфликти.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...