Внасяме газ от Иран

ТЕХborisovЕРАН. От нашия специален пратеник

Борисов преговаря за продажба на реакторите за АЕЦ – Белене

България възстановява прекъснатите отношения с ислямската република

България може да внася втечнен природен газ от Иран. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с първия вицепрезидент на Ислямската република Есхаг Джахангири. Министър-председателят и водена от него правителствена и бизнесделегация са на официална визита в Техеран, която е първото посещение на български премиер в Иран от 1989 г. насам.

България преговаря с Иран за продажбата на изработеното оборудване по спрения проект за АЕЦ-Белене, потвърди Бойко Борисов. Страната ни беше осъдена от Международния Арбитражен съд в Париж да заплати близо 600 милиона евро на руската компания Атомстройекспорт за изработеното до момента оборудване по спрения проект за втора атомна електроцентрала. Вариантът, който остава пред България, е да продаде готовия руски реактор на държави като Иран, които използват същата технология. Вицепрезидентът Есхаг Джахангири отказа да коментира позицията на Иран по преговорите за ядрения реактор за АЕЦ- Белене.

От десетилетия отношенията между България и Иран почти са били прекъснати, но в България имаше много промени и се надявам да надминем стокооборотите, които сме имали в миналото, заяви Бойко Борисов. Той отказа да даде повече подробности за хода на преговорите с Иран, но съобщи, че страната ни е получила предложение да участва в нов транспортен коридор Иран-Армения-Грузия-България.

В този транспортен коридор влиза превоз не само на стоки и товари, но и на газ, заяви българският премиер. Предложението е отправено от иранска страна, като целта е да се осигури нов маршрут, който да заобикаля Турция.

Иран смята България за свой близък партньор, който би могъл да бъде врата за иранските енергийни ресурси към европейските пазари, заяви министърът на петрола на Иран Бижан Намдар Зангане на среща с енергийния министър Теменужка Петкова.

Един от възможните маршрути за доставки на ирански природен газ за България е бъдещият терминал за втечнен природен газ на Александропулис по междусистемната газова връзка Гърция-България. „Водим разговори с гръцките ни партньори за учредяване на съвместна компания. Очакваме до края на месец октомври да имаме яснота по техническите, финансовите и юридическите аспекти на проекта“, обясни Петкова.

Затоплянето на отношенията ни с Иран няма да повлияе на стратегическото ни партньорство с Израел, коментира външният министър Даниел Митов след среща с иранския си колега Мохаммад Зариф. Иран и Израел не поддържат дипломатически отношения след Ислямската революция през 1979 г. и ислямската република не признава държавата Израел. По-късно днес се очаква среща на Бойко Борисов с иранския президент Хасан Рохани.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...