БЪЛГАРИЯ, Политика

“Изтъркване на мокета” в парламента – вижте какво отговори премиерът на многобройни депутатски въпроси

Ще трябва да смените мокета, пошегува се премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния блицконтрол.

Бойко Борисов

Ще трябва да смените мокета, пошегува се премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния блицконтрол, в който трябваше многократно да отиде до трибуната, за да отговори на многобройни депутатски въпроси.

Ето какво каза министър-председателят по някои актуални теми:

За антиториристичния закон

“Опитахме се да ви дадем един обмислен, консултиран, проектозакон, а вие като парламент, с всичките си права, които имате, ще прецените дали да дадете възможности на службите, армията и на полицията да действат с повече правомощия”, обясни Борисов в отговор на питане за предложения от кабинета антитерористичен закон. По думите му това законодателство е предназначено само за ситуация на реална заплаха. “Ще се дебатира всяко едно наше предложение, ще имате възможност да го промените, ако не ви хареса и да защитите всичко, което искате“, заяви Борисов.

За връщането на мигранти към Турция

Вчера в Поморие задържахме група от около 20 мигранти заедно с каналджиите, съобщи премиерът във връзка споразумението за реадмисия с Турция, за което имаше опасения, че не се спазва. “След като проведохме разговори с министри, както и на ниво Европейски съвет към момента, няма нещо, което ни обезпокоява в тази линия”,  обясни министър-председателят.

За АЕЦ “Белене”

“Бих бил и много по-спокоен и по-правилно би било да вземем всички едно решение, което да устройва държавата”, каза Борисов по темата за АЕЦ “Белене”. Той покани групата “БСП лява България” да коментира в Комисията по енергетика вариантите за това какво да се прави с оборудването, което страната трябва да заплати на “Атомстройекспорт”. „Това е нещо много дългосрочно и ако се строи, това са 60-70 години, ако не се строи – са живи пари, които трябва да се дават. Или трябва да се търси вариант с производителя с нормативните актове, да се продаде на трети страни или самият проект, ако се продаде на частен инвеститор- как би се разглеждал. Няколко са вариантите”, обясни премиерът.

За сменения шеф на АЕЦ “Козлодуй”

Ако се докаже престъпление на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“, ще бъде потърсена и съдебна отговорност, увери Борисов по повод освободения вчера началник на атомната централа Димитър Ангелов. По думите още от същия ден, когато е подаден сигнал срещу Ангелов, ДАНС се занимава със случая и всичко е докладвано на главния прокурор.

За Брекзит

Много вероятно е много инвеститори от Великобритания да дойдат в България, прогнозира министър-председателят по повод Брекзит. „Чл. 50 трябваше да се активира. Това решение трябва да мине през техния парламент. Имат право 2 години да не го задействат. Предполагаме, че те се задължават да спазват всички си ангажименти през това време”, обясни Борисов какво очаква правителството след референдума за излизане на Великобритания от ЕС.

За “рокерите на Путин”

Ние като натовска страна пуснахме тези четири или пет вълка, Германия не ги е пуснала, но Германия пусна “Северен поток” 1 и “Северен поток” 2, посочи премиерът относно посещението в България на рокерите „Нощните вълци“. „Аз повече се притеснявах за тези вълци да не ги срещне г-н Местан с неговия точен мерник”, пошегува се Борисов с лидера на ДОСТ, който е запален ловец. Премиерът обясни, че от професионалното ръководство на МВР са преценили като по-добър варианта рокерите да бъдат пуснати в страната. “Аз съм виждал и на Бузлуджа да се веят знамена от по-така старо време и там не ходят да ги арестуват“, посочи Борисов.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...