БЪЛГАРИЯ

Йоско излежал половината от присъдата си в луксозна болница

Известният кримигерой в сливенския подземен свят Йосиф Йосифов-Йоско, който през 2013 г. получи 6 години затвор за двойно убийство на пътя, е изтърпял половината от присъдата си в луксозната частна болница “Токуда”

iosko

Проверяват лекар и служители на затвора за корупция

Известният кримигерой в сливенския подземен свят Йосиф Йосифов-Йоско, който през 2013 г. получи 6 години затвор за двойно убийство на пътя, е изтърпял половината от присъдата си в луксозната частна болница “Токуда”. Това стана ясно от журналистическо разследване на Би Ти Ви.

Министерството на правосъдието (МП) е започнало проверка, след като от медията съобщили за скандалния случай. По всичко личи, че присъдата влошила състоянието на Йоско, защото от първия си ден в килията през лятото на 2013 г., той пребивавал в затворническа болница. На 24 юли с.г. бил преместен в “Казичене”, а два месеца по-късно се оказал в “Токуда”. Оперирали го. После до 18 април 2016 г. Йоско обикалял между отделенията по неврохирургия и рехабилитация, става ясно от разследването.

“На 24 април т.г. затворникът е напуснал “Токуда” и е върнат в “Казичене”. Това се случи с помощта на информацията, която получихме от вас”, каза пред Би Ти Ви зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова. Тогава от МП установили, че в “Казичене” надзирателите били в намален състав, тъй като един винаги трябвало да дежури в “Токуда”.

“Независимо от здравословното състояние на един човек, няма как той две години и повече да е извън мястото, където му е разпоредено да си изтърпява наказанието”, подчерта Филипова.

По думите є изпращането във външно здравно заведение става с подпис на директора на затвора. Лекуващият лекар на Йоско първоначално излязъл със заключение, че рехабилитацията може да се извършва и амбулаторно, т.е. да бъде конвоиран до болницата за процедури. Няколко дни по-късно той променил мнението си и казал, че Йоско трябва да е за постоянно в лечебното заведение.

Филипова посочи, че е разпоредила проверка по случая и са установени сериозни нарушения. Тя призна, че се разследва и евентуално наличие на корупционни практики. Медикът е бил даден на агенцията за медицински одит.

Вчера от “Токуда” отказаха коментар пред “Труд”.

Йоско беше осъден за това, че на 2 март 2011 г. с превишена скорост и с 2,6 промила алкохол в кръвта уби Станислав Михайлов и Димитър Керчев на ул. “Александър Пушкин” в столичния кв. “Бояна”, след като се заби в колата им с бронирания си джип. Имаше тежко ранени спътници на загиналите, пострада и самият Йоско.

Състав на Софийския градски съд (СГС), оглавяван от Весислава Иванова, осъди Йоско на 8 г. затвор на 10 февруари 2012 г. Процесът в СГС мина инфарктно, тъй като в края на 2011 г. бе пред спиране, защото експерти даваха становища, че Йоско е на легло и няма физическа възможност да идва в съдебната зала.

На заседанието, на което се решаваше съдбата на делото, се появиха четирима сливенски полицаи като свидетели, които разказаха, че на два пъти през ноември и декември 2011 г. засекли Йоско край Града на сините камъни. Той спокойно се возел на предната седалка на джипа си, а отзад имало инвалидна количка.

Тогава Йоско поиска процесът да приключи бързо и призна всичко в обвинителния акт, за което получи и по-ниска присъда. Наказанието обаче беше още намалена на втора инстанция. На 25 юни 2013 г. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата от 6 години затвор за кримигероя.

Съдебно досие

Разследваха го за Самоковеца

Йосиф Йосифов-Йоско беше разследван заедно с Васил Качиков-Дългия като подбудител и помагач за разстрела на Константин Димитров-Косьо Самоковеца на 6 декември 2003 г. в холандската столица Амстердам. До повдигане на обвинения срещу двамата не се стигна, тъй като делото към този момент е спряно.

Неотдавна Йоско бе оправдан от Софийския градски съд, че е държал незаконно наркотици и 42 бойни патрони “Люгер” и кутия с 50 патрона “Магнум 357”, иззети през 2004 г. от дома му в Сливен.

През 2009 г. сливенският бандит беше закопчан с белезници от ченгета пред столичната дискотека “БИАД”, защото насочил срещу охранителите й пистолет “Глог”, без да имал разрешително. После стрелял във въздуха. Дори се заканил да гръмне гардовете, тъй като не му позволили да паркира джипа си на ВИП място пред заведението.

Преди години името на Йоско изплува в бизнес отношения с бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев-Батко, който чака Върховният касационен съд да му потвърди оправдателните присъди по две дела за злоупотреби.

Още по темата

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...