БЪЛГАРИЯ, СВЯТ

Бъчварова: Отказът на Турция да приема обратно бежанци не е заради България, а заради ЕС

Бъчварова припомни, че на днешното си заседание правителството е одобрило подписания на 5 май протокол за споразумението за реадмисия на бежанци с Турция

buchvaropva

Към момента нямаме официално уведомление от турската страна, че се прекратява силата на споразумението за реадмисия на бежанци. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след заседанието на Министерски съвет, цитирана от “Фокус”.

Според Бъчварова отказът на Турция да изпълнява споразумението за реадмисия на бежанци не е свързано с двустранните отношения, а със споразумението с ЕС.

С това тя опроверга и предположенията, че отказът на Турция да приема обратно мигранти е свързан с отказа на България да участва в съместна флотилия в Черно море.

Бъчварова припомни, че на днешното си заседание правителството е одобрило подписания на 5 май протокол за споразумението за реадмисия на бежанци с Турция. „На практика ние сме в пълна готовност да прилагане реадмисията, ако отговаряме на всички записани условия в протокола. Той определя каква е процедурата за осъществяване на реадмисията”, каза тя.

„Досега, следвайки указанията, сме подали документите на 200 души, които са преминали през българо-турската граница и нямаме отговор от турската страна. Нямаме към момента и официално уведомление от турската страна, че се прекратява силата на това споразумение”, заяви тя и коментира, че ако някакво развитие по темата, то ще бъде след Европейския съвет.

След цялостното проектиране на оградата по границата тя може да се оскъпи с 5-10 млн. лв., допълни Бъчварова и уточни, че по отношение на трафикантите на хора се работи непрекъснато. Във връзка със стойността на откраднатото съоръжение по границата с Турция, идеята е по цялото протежение на южната граница да има ограда. „Допълнителното финансиране беше за участъка, при който отпуснахме средства при предишния транш за проектиране”, пояснява тя.

Вицепремиерът уточни още, че най-вероятно с отпуснатите над 250 млн. лева за оградата от Министерски съвет през миналата седмица ще успее да се построи цялото съоръжение. „Възможно е след окончателното проектиране да са необходими средства, но те ще бъдат доста по-малко.” По думите й още малко ще бъде необходимо, за да бъде изцяло завършено съоръжението. Бъчварова заяви, че корекцията на сумата зависи от самото проектирано, като каза, че е възможно да бъде между 5 и 10 млн. лв. за цялата ограда по границата.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...