БЪЛГАРИЯ, Инциденти, Общество, Политика

Ще конфискуват антични пушки и пистолети, които нямат сертификат, че са деактивирани

ShowImage (1)

 

 

 

 

Полицията ще получи правомощия да следи за това как се деактивират излезли от употреба огнестрелни оръжия. Това предвижда изменение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, става ясно от обявените за обществено обсъждане поправки на закона.

Поправката е във връзка с приет Регламент на Европейската комисия след атентатите миналата есен в Париж, когато терористите са използвали неправилно и непълно деактивирани огнестрелни оръжия. Очакванията са законодателната промяна да засегне основно колекционери и собственици на антиквариати.

С проекта се въвежда изискването за издаване на Сертификат за деактивиране за огнестрелно оръжие направено трайно негодно за употреба чрез деактивиране, при което всички основни части на огнестрелното оръжие са в състояние на постоянна нефункционалност и не е възможно да бъдат отстранени, подменени или модифицирани по начин, който би позволил огнестрелното оръжие да бъде въведено отново в употреба. Предвижда се сертификатът за деактивиране да се издава от Главна дирекция „Национална полиция“ или от районното управление по местонахождение на обекта за производство и ремонт.

Сертификатът ще се издава въз основа на констативен протокол от лица, притежаващи разрешение за производство или за ремонтни дейности. Самият сертификат ще се издава в двуседмичен срок след подаване на заявка. Бланката за него ще се утвърждава от вътрешния министър, ще има защита от фалшифициране и ще бъде отпечатан на български и английски език.

В проекта се предвижда сертификатът за деактивиране да придружава съответното огнестрелно оръжие, за което се отнася, включително и при прехвърляне на собствеността. Регламентирано е транспортирането на деактивирани огнестрелни оръжия на територията на Република България единствено с нанесена обща уникална маркировка и сертификат за деактивиране съгласно Регламента.

Предвиждат се и санкции за лицата, които притежават разрешение за деактивиране на оръжия и се установи, че това е направено в несъответствие с изискванията. При първоначално нарушение ще се налага глоба от 1000 лв. или имуществена санкция в размер на 3000 лв. При повторно нарушение санкцията е двойно по-висока.

Оръжия, които не отговарят на изискванията или не притежават нужния сертификат ще се конфискуват в полза на държавата, предвиждат промените в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...