КУЛТУРА

Група млади хора съживи в изложба спомена за българската архитектура зад граница по времето на късния соц

“МОНУМЕНТАЛНИ ИСТОРИИ” представя за първи път лични разкази и архивни документи на родни архитекти и инженери, работили в Африка и Близкия изток между 1960 и 1989 г.

WP_20160615_027

Група млади хора съживи спомена за българската архитектура зад граница по времето на късния соц, създавайки изложбата “МОНУМЕНТАЛНИ ИСТОРИИ”. Тя представя за първи път лични разкази и архивни документи на родни архитекти и инженери, работили в Африка и Близкия изток между 1960 и 1989 г.

През този период в България са основани научно-технически държавни предприятия, които поставят началото на проучвателна, проектантска и строителна дейност в приятелски страни на Източния блок. Изложбата представя работата на някои от стотиците архитекти и инженери реализирали мащабни проекти в над 35 държави по света, голяма част от които остават емблематични здания за местните общности и досега. Във времена, когато пътуването зад граница е привилегия, тези българи творят в страни като Либия, Нигерия, Мозамбик, Монголия и дори Виетнам.

В основата на проекта стои 22-годишната Елена Балабанска. Тя е председател на Сдружение Punct’o, което е организатор на събитието. Елена е завършила бакалавър „Архитектура“ в Манчестър, но се връща в България, където да представи изложбата си, чиято премиера бе снощи, но може да бъде видяна до 3-ти юли на втория етаж на VIVACOM Art Hall в София.

Относно това как се е зародила идеята за проекта, Елена Балабанска сподели пред “Труд” : “Пътешествието започна преди две години с една моя курсова работа. В последствие преподавателят ми д-р Лукас Станек от университета в Манчестър дойде да работим заедно по темата и я развихме в малко по-голям мащаб и това е началото на една още по-голяма изследователска дейност тъй като темата е необятна и има много какво още да се намира.”

На събитието могат да бъдат разгледани архивни и актуални фотографии на обществени сгради, проектирани и реализирани от български специалисти в Африка и Близкия изток. Студенти по архитектура от УАСГ, ВСУ “Любен Каравелов”, Нов Български Университет и Manchester School of Architecture представят и инфографики и анализ на обмена, както и 3D-принтирани макети – един съвременен поглед върху българската архитектура зад граница.

Попитана личния елемент, който я е трогнал и мотивирал да създаде изложбата, създателката й споделя: “Запознах се с изключителни личности и много ме трогнаха техните истории и това беше нещото, което ме мотивира след като си завърших есето да продължа да се занимавам с това защото освен че темата е интересна, самите български архитекти от това време смятам че са недооценени от поколението млади архитекти, от което и аз съм част, ние въобще не сме запознати с това.” Елена разказва още, че повечето млади студенти, участвали в подготовката на изложбата, са останали впечатлени от сътвореното от българските архитекти и инженери, работили в Африка и Близкия изток между 1960 и 1989 г.

“Надяваме се ,че изложбата може да бъде видяна и в други градове, но за това ще разберете скоро”, сподели още Елена Балабанска.

Тя допълни, че има намерение да представи материалите от изложбата в каталог с архитектурни български проекти, осъществени зад граница, които се намират не само в близкия изток, но по целия свят. В каталога ще бъдат представени не само обществени сгради, а стадния от всякакъв тип.

Още по темата

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...