СВЯТ

България готова да прати 400 бойци в бригада на НАТО в Румъния

Столтенберг подчерта, че НАТО не търси конфронтация с Русия.

ShowImage (1)

България е готова да участва с 400 бойци в сухопътната бригада на НАТО на територията на Румъния, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев в Брюксел, цитиран от БНР.

“Обсъдихме въпроси, свързани със сигурността на Югоизточна Европа, включително и разполагането на една рота на територията на Румъния. Към момента евентуално ние бихме могли да участваме с приблизително около 400 човека в обучение и общи тренировки на ротационен принцип. Ние се убедихме заедно с румънския колега, че е необходимо по-осезаемо присъствие от страна на НАТО в региона на Черно море. Имаме обща концепция и вероятно ще поставим този въпрос на срещата на върха във Варшава съвместно”, обясни Ненчев в рамките на министерската среща на Алианса в Брюксел, където той проведе разговор с румънския си колега Михнеа Моток.

НАТО възнамерява да разположи многонационална бригада в Румъния заедно с батальоните на Алианса в балтийските държави и Полша, стана ясно от изявление на генералният секретар Йенс Столтенберг. Окончателното решение за това трябва да бъде прието на форума във Варшава в началото на юли.

Столтенберг подчерта, че НАТО не търси конфронтация с Русия и целта е изграждането на по-конструктивни отношения, поради което ще бъдат оставени отворени каналите за политически диалог с Москва.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...