БЪЛГАРИЯ

Борисов обеща: България повече няма да е на студено през зимата

Премиера каза, че България си е свършила домашното и сега чака европейския газов хъб „Балкан“ да действа и да разпределя газ за региона

boikoooo

България повече няма да остава на студено зимата. Това каза на официалното откриване на реконструираната компресорна станция “Петрич” министър-председателят Бойко Борисов, предаде Фокус.

„С тази инфраструктура, която изградихме, вече никой няма полза да заобиколи България. Ние сме си свършили нашето домашно и сега чакаме европейския газов хъб „Балкан“ да действа и да разпределя газ за региона. Ние не сме против никого, като сме си осигурили възможност да не бъдем заобикаляни, да не бъдем принуждавани и да създадем най-важното: конкуренция между доставчиците“, каза Бойко Борисов.

По думите му когато има няколко доставчици, цената е една, а когато е само един – е различна. „Това е една голяма инвестиция, която сме направили за бъдещето. До този момент „Булгартрансгаз“ с 60 компресора работеше, а сега 4 компресора вършат цялата тази дейност. 50% е паднало потреблението на газ“, каза Бойко Борисов.

“За период от няколко месеца – от октомври 2015 г. до април 2016 г. – успяхме да въведем в експлоатация няколко компресорни станции, които са част от газопреносната ни система – „Странджа”, „Ихтиман” и „Лозенец”. С въвеждането в експлоатация днес и на четвъртата – КС „Петрич” – приключва първият етап от модернизация на мрежата.

Финансирането на проекта за рехабилитация на станциите е извършено от “Булгартрансгаз” ЕАД със собствени средства, чиято обща стойност е 220 млн. лв. Модернизацията на КС „Петрич” е за близо 35 млн. лв., като в тези средства са включени монтажът на нов компресор и изграждане на съоръжения, с които да се осигури възможност за работа на компресорната станция в пълен реверсивен режим, чрез който да се определя посоката на газоподаването. По този начин се гарантира сигурността на доставките при евентуална криза.

Тази година започват подготвителните дейности от втория етап на модернизация на газопреносната мрежа.”, съобщи на фейсбук профила си премиерът.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...