СВЯТ

САЩ изпробват ново супероръжие

Новото смъртоносно супер оръжие изстрелва 11-килограмов снаряд .

ShowImage

Американският флот е изпробвал електромагнитно оръжие (Railgun), захранващо се от електромагнитни релси, развиващи огромна скорост на снаряда. Оръжието може да прави дупки във вражеските кораби и да срива лагери на терористи, пише “The Wall Street Journal”.

Новото смъртоносно супер оръжие изстрелва 11-килограмов снаряд през 7 стоманени пластини и оставя 13-сантиметрови дупки.

Оръжието не изисква нито барут, нито експлозиви и има капацитета да промени военната стратегия и да даде на САЩ преднина пред руското и китайското въоръжение.

“Флотът е на прага от това да има тактическа система, следващото поколение отбранително оръжие. Това може да промени играта”, казва Уилям Роупър, директор на стратегически възможности в Пентагона.

В конвенционалните оръжия куршумът започва да губи скорост, след като барутът се възпламени. Снарядът на релсовото оръдие обаче набира скорост, докато пътува през 10-метровата тръба и се движи с над 1,6 км. в секунда.

САЩ са запазили своята военна доминация през последните години до голяма степен чрез такива прецизни оръжия като управляеми ракети и боеприпаси. Те също изразходват милиарди долари за прихващащи отбранителни системи, за да свалят балистични ракети, изстреляни срещу САЩ или техни съюзници.

“Преди десет години не бяхме в състояние изградим снаряд като този, защото индустрията на смартфоните не беше усъвършенствала компонентите”, казва Уилям Роупър. “Това е наистина умен куршум”, добавя той.

Противоракетната отбрана на оръжието е на най-малко десет години далеч от използването й, но от Пентагона коментират, че снарядите могат да се използват доста по-рано.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...