СВЯТ

Медиите ни зад граница: Издържаме се на мускули

Image_5508006_407ПРАГА. От нашия специален пратеник

Изграждане на български паметници, организиране на фестивали, издаване на вестници, бюлетини, календари и книги. Това са част от съпътстващите дейности на българските медии зад граница. Представители и главни редактори на най-влиятелните от нашите издания в чужбина разказаха своя опит по време на първата пресконференция на втория ден от 12-ата Световна среща на българските медии в чужбина, организирана от БТА.

Има няколко начина да се финансират тези медии – само от издателя, от държавата, в която се разпространява изданието или програмата и от реклама. “Всяка година е борба. Често се налага да извършваме преводаческа дейност, за да продължим да съществуваме”, разказа главният редактор на в. “Български хоризонти”, който се издава в Канада. В три града там се излъчват и български радиопрограми. “Гвоздеят в нашата радиопрограма е едно предаване на БНР, което обобщава цялата седмица в България”, каза той.

В Канада е и единственият клуб на Съюза на българските журналисти (СБЖ) зад граница.

Във Великобритания се издава друго наше издание – в. “БГ Бен”. Той е с тираж 7000 броя и се издава 2-3 пъти в месеца. “Издържаме се сами, на мускули и цената за това са тъмните кръгове под очите”, обясни един от редакторите Евгени Кайдъмов. Той обясни, че основна роля на медиите ни зад граница е да си търсят спонсори.

Най-голяма е емигрантската ни общност в Украйна – там има 150 хиляди българи. Затова и там е най-тиражираното българско списание зад граница – “Обозрение”. То има 15 хиляди абонати. То се издава с приходи от българската агенция в страната и с нейната помощ е изграден и паметник на българските опълченци във Волоград.

Мобилно приложение свързва българите в чужбина

Полезна инициатива е подела друга задгранична медия. Главният редактор и екипът на списание “Виена нашият град” и информационния сайт “БГКонтакти Германия” са разработили мобилно приложение, което свързва българите от различни европейски градове. То разделя в различни професионални категории българите в съответния град – лекари, психолози, фризьори. Засега такова приложение има за Мюнхен, Виена и Берлин. Предстои да бъде направено и за Прага. “Много е полезно и удобно”, обясни главният редактор Иван Карчев.

Още по темата

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...