Балкани, СВЯТ

Бежанци в Гърция бягат, за да не ги преместят в България

Image_5503465_407Не работи квотната система за разселване на мигранти в ЕС

От 47 души, които трябвало да бъдат прехвърлени у нас, 36 се отказали, а 7 “изчезнали”

Всеки седми мигрант, пожелал да се включи в програмата на ЕС за разселване на бежанци от Гърция в други членки на съюза по противоречивата квотна система за разпределение, се е отказал или “изчезнал”, сочат данните на правителството в Атина, цитирани от в. “Файненшъл таймс”. Най-голям е процентът на отказалите да заминат в бедни държави на ЕС, като България и Румъния. От общо 1324 души, включили се схемата, 191 подали молби за излизане от нея или се укрили.

България се съгласи през миналата година да приеме от Гърция 47 души, търсещи убежище. Но когато им казали къде ще ги пратят, 36 се отказали от програмата, а други 7 “изчезнали”. Според “Файненшъл таймс” в крайна сметка 4-ма били преместени у нас.

Неотдавна премиерът Бойко Борисов заяви, че в България са пристигнали едва 2-ма бежанци, като единият избягал.

Подобна е ситуацията и в Румъния, където от планираните 67 за изпращане там 31 се отказали или се укрили. В случая с Естония 8 от 27-те изчезнали, когато разбрали, че трябва да отидат в балтийската държава.

Дори набелязани за пращане в богати страни като Франция предпочели да напуснат програмата. От 388, които трябвало да заминат от Гърция, 24 “изчезнали”, а 2-ма се отказали.

Консултант по бежанските въпроси обяснява тази ситуация с желанието на бежанците да заминават за страни, където имат роднини или приятели. Освен това гръцките власти имат трудности с определяне местоположението и връзката с търсещите убежище, защото те често сменяли адресите си и мобилните си телефони.

Пробойни и с връщането в Турция

Не работи добре и договорената схема по споразумението на ЕС с Турция за намаляване на мигрантския натиск за връщане на мигранти. От 8500 пристигнали на гръцките острови от влизането му в сила на 20 март 2016 г., в Турция са върнати едва около 400. След затварянето на македонско-гръцката граница в Гърция са блокирани около 46 000 имигранти и търсещи убежище.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...