БЪЛГАРИЯ

Плевнелиев притеснен от референдума, готви изявление към народа

НС е одобрило всички въпроси от референдума на Слави Трифонов, а сред тях фигурира и електронното гласуване.

Плевнелиев

“Притеснен съм, още колко пъти трябва да се пита българският народ по един и същи въпрос? Ще мислим много в президентската институция и скоро ще направя изявление към народа, чрез уважаемите медии, от гледна точка какви ще бъдат моите действия” – това обяви пред журналисти в Шумен президентът Росен Плевнелиев по повод на факта, че НС е одобрило всички въпроси от референдума на Слави Трифонов, а сред тях фигурира и електронното гласуване.

За държавния глава е необяснимо, че народните представители “с лека ръка вчера говореха за противоконституционност на някои от въпросите, днес/четвъртък б.а./ обаче не стана и дума за това.

Просто се отказаха от отговорност и я прехвърлиха на някоя друга институция”. Според Плевнилиев, няма никаква логика хората отново да бъдат питани за електронното гласуване след като преди година е имало дебат и референдум.

“Събрахме 680 000 подписа на български граждани, президентът на два пъти сезира НС по въпросите на електронното гласуване, проведе се успешен референдум и днес НС с лека ръка допусна още веднъж да се зададе въпроса и за електронното гласуване”, подчерта Плевнелиев.

Това за него е много странно, необяснимо, действие на парламента. “Бих казал подценяване и най-малкото днешното решение оставя въпросителни дали народните представители желаят да извадят най-доброто от пряката и представителна демокрация и в тяхната комбинация, и в тяхното сътрудничество да обогатим българската демокрация или ще извадим най-лошого”, коментира Плевнелиев.

Той обясни, че има много въпросителни около случилото се в НС, ще обмислят в президенството и съвсем скоро ще направи изявление към народа. Решението ще дойде в следващите часове и дни.

Колкото до наложеното вето, Плевнелиев обясни, че искрено очаква народните представители да разберат, че “моето вето е позитивно, градивно, това е начин да върнем топката в НС по смислен дебат за това как да помогнем на българските граждани как да упражнят правото си на глас”.

Някои националистически партии твърдяли, че помагат за гласуване на българите в чужбина, но с действията си правели обратното, каза Плевнелиев. Те ограничават вота на българите в Западните прокрайнини, Молдова, Украйна.

“В Молдова има ли градове с над 1 млн. граждани, как тогава ще ги облекчим?”, попита риторично президентът. “Моля народните представители да се отнесат сериозно. За мен е важно не самият акт ще има или не вето, по-важни са аргументите, искам да чуя как искат да помогнат на българите по цял свят да гласуват облекчено, да помогнат, а не да ги ограничават”, настоя президентът.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...