Кошмарът ТПТИ между ЕС и САЩ се подписва през октомври

Български неправителствени организации изразиха тревога от продължаващите преговори в условията на секретност и непрозрачност чрез отворено писмо до парламентарните групи у нас, премиера Бойко Борисов, външния министър Даниел Митов, министъра на икономиката Божидар Лукарски и вицепремиера по европейските въпроси Меглена Кунева.

Междувременно над 1800 станаха общините от различни държави членки на ЕС, които се обявиха за зони, свободни от ТПТИ, и които ратифицираха обща позиция срещу споразумението със САЩ, включително срещу аналогичното СЕТА с Канада.

Сред тях е и Горна Малина, която първа у нас подписа общата европейска декларация против Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, както „Труд“ писа. Заради интереса и на други наши общини предстои организирането на официална среща между тях за кампания относно ТПТИ.

Освен хилядите общини на Стария континент срещу Трансатлантическото партньорство са застанали в подписка с имената си близо 3,5 млн. европейци, включително от нашата страна.

Към новоприсъединените местни власти са Рим, където около 40 хил. души излязоха по улиците, за да изразят позицията си, и Хановер.

Основните критики в Европа срещу ТПТИ са свързани със секретността му и с риска, който споразумението носи от занижаване на европейските стандарти за безопасност на храни и стоки. ТПТИ ще даде и безпрецедентни права на големи корпорации да съдят държавите, в случай че със свои политики за безопасност на потребителите въвеждат допълнителни изисквания, пречещи на печалбите им.

И американци скочиха срещу ГМО

В контекста на ТПТИ американски търговци и граждански сдружения се обявиха против ГМО култури, за които няма одобрение в световен мащаб. Настояването им е да не се работи с генномодифицирани семена и зърно, за които няма разрешение на всички останали чуждестранни пазари. Опасенията отвъд океана са, че чрез Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции ще се наложи ГМО индустрията.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...