БЪЛГАРИЯ, ЗВЕРОВЕ, ЗДРАВЕ, Общество, Политика

Арестите във фонда за лечение на деца забавят лечението на 4-месечния Дилян с рак на гръбначния стълб

442x331_1460046629

Арестите на ГДБОП във фонда за лечение на деца провалиха заседанието, на което трябваше да се вземе решение за 43 деца. Членове на обществения съвет прегледали набързо документите и открили, че един от случаите е особено спешен – 4-месечното бебе Дилян Христов с рядка форма на рак на гръбначния стълб. От съвета се обадили в МЗ, за да попитат кога ще бъде насрочено следващото заседание. Оттам им отговорили, че правят всичко възможно и спешните случаи ще бъдат решени в най-скоро време.

За Дилян в момента тече дарителска кампания за операция на гръбначния стълб. Във фонда имало две оферти – от германска клиника в Тюбинген и от болница в Турция. По желание на майката било решено лечението да е в Германия, но от клиниката в Тюбинген засега отказвали заради пренатовареност.

В петък родителите получили дългоочакваната оферта за лечение в Германия. Надеждата им обаче бързо се изпарила, когато прочели, че фондът е уредил само операцията на детето, но не и химиотерапията. Досега у нас на детето са били направени две химиотерапии, съобщи Нова тв.

“Туморът не показа съществен ефект към намаление. Нещо, което не е обичайно за злокачествените тумори в тази ранна възраст”, коментира пред Нова тв доц. Мария Спасова, началник на Клиниката по детска хематология – Пловдив.

Междувременно фондът изпраща друга оферта на семейството за Турция, където е включена и химиотерапията. Не само, че струва три пъти по-скъпо от това в Германия – 99 хиляди евро, но според лекарите турската клиника е грешен избор за лечението на Дилян.

А родителите му са отчаяни, защото отново ще трябва да чакат – фондът този път да поиска от германската клиника оферта и за химиотерапията. Време, в което състоянието на бебето се влошава.

Утре майката на Дилян и още десетки майки излизат на протест пред Фонда за лечение на деца в чужбина.

Още по темата

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...