Политика, СВЯТ

Ердоган с гневно послание към Брюксел: ЕС се нуждае повече от Турция, отколкото Турция от ЕС

"Във време, когато нашите отношения с ЕС са в позитивна фаза по отношение на мигрантите е провокативно е да се излиза с такъв доклад.“

Ердоган

Европейският съюз се нуждае от Турция повече, отколкото Анкара от общността, заяви турският президент Реджеп Ердоган в своя реч пред общински ръководители в Анкара. Той също така осъди доклада на Европейския парламент, който остро критикува състоянието на законността в Турция, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Той разкритикува доклада и заради това, че не е отдал заслуженото на Турция за това, че страната е приела на своя територия 2,7 млн. сирийски бежанци.

“Погрижихме се за три милиона души в тази страна, така че да не притесняват европейците. Има ли нещо за това в доклада?“, пита турският държавен глава.

„Във време, когато нашите отношения с ЕС са в позитивна фаза по отношение на мигрантите… провокативно е да се излиза с такъв доклад“, допълни той.

Турция получи редица обещания от ЕС за визова либерализация и подновяване на преговорите за членство в общността в замяна на помощ за намаляване на броя мигранти към Европа. Въпреки това, турският премиер Ахмет Давутоглу предупреди в понеделник, че Анкара ще излезе от споразумението с Брюксел, освен ако ЕС не изпълни обещанието си за безвизови пътувания на турци в съюза до юни.

„Това е двустранно споразумение. Ако ЕС не може да предприеме необходимите стъпки, то тогава, разбира се, не може да се очаква от Турция да предприеме тези стъпки“, каза Давутоглу пред репортери в Анкара, преди да замине за Страсбург, където говори пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...