ЗДРАВЕ

Панически атаки удрят народа

Паник атакаПанически атаки удрят масово българите, сигнализират психолози пред „Труд“. Жертви на тези състояния стават хората в активна възраст, но най-засегнати са 30-40 годишните.
„Може да се каже, че има пандемия на тревожни състояния у българина“, заяви пред вестника психотерапевтът Орлин Баев. Той поясни, че кабинетите на психолозите са пълни с пациенти, страдащи от тревожност.
Според специалистите те са предизвикани основно от страх от изоставяне, самота, провал, унижение, несправедливост. Забързаният и стресов начин на живот също отключва подобни състояния.
„В повечето случаи паник атаки се получават след натрупване на нерви, негативни емоции и конфликти. Проблемите в семейството или работата също водят до подобни състояния“, разказа пред „Труд“ психологът Диана Гинова. Жертвите на тревожност си мислят, че са в капан, от който не могат да се измъкнат.
„От две години получавам паник атаки. Когато съм в това състояние мисля, че ще умра и тръгвам към най-близката болница“, сподели пред „Труд“ 28-годишната Марияна. Тя посещава психолог, за да се справи с тревожността, но признава, че й е много трудно. В началото се проявявали през ден, после станали по-редки.
Атаката може да трае от 15 секунди до 25 минути. Симптомите са сърцебиене, задушаване, треперена на крайниците, потене на ръцете, обливане на топли и студени вълни, замаяност, прескачане на сърцето, нервност и шум в ушите. Повечето пъти тревожните състояния се лекуват с терапии и лекарства.
Министерството на здравеопазването е разработил проект по който 2000 общопрактикуващи лекари от цялата страна ще бъдат обучени да разпознават от рано състоянията на тревожност и депресия.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...