БЪЛГАРИЯ, Общество, Политика

Депутатите приеха Закон за равнопоставеност на жените и мъжете

Народно събрание

Парламентът прие на второ четене Закон за равнопоставеност на жените и мъжете, съобщи БНТ.

Депутатите записаха, че държавната политика по равнопоставеност на жените и мъжете се основава на принципите на равни възможности във всички сфери на обществения, икономическия и политическия живот, равен достъп до всички ресурси в обществото, равно третиране и недопускане на дискриминация и насилие, основани на пола, балансирано представителство на жените и мъжете във всички органи, вземащи решения, преодоляване на стереотипите, основани на пола.

Парламентът гласува още, че служителите , които изпълняват функциите на координатори по равнопоставеност на жените и мъжете ще бъдат определяни от централните и териториалните органи на изпълнителната власт.

Определена е и дефиницията за равнопоставеност на жените и мъжете – “равни права и задължения, равни възможности за реализация и за преодоляване на пречки във всички области на обществения живот, като жените и мъжете са свободни да развиват своите лични способности и да правят избор без ограниченията на социалната роля на своя пол”.

Приетите от депутатите текстове регламентират и дейността на Националния съвет по равнопоставеността на жените и мъжете.

След гласуването на Закона за равнопоставеност на жените и мъжете вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин благодари за работата по законопроекта и отбеляза, че България е била единствената страна в ЕС, която не е имала подобен закон. Той посочи, че това вече дава инструмент по-ефективно да се изпълнява политиката по равенството между мъжете и жените.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...