СВЯТ

Аплодисменти за Бокова в Ню Йорк

hhhГенералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се представи уверено на неформалното изслушване за поста генерален секретар на ООН в централата на организацията в Ню Йорк и беше аплодирана, след като отговори на всички въпроси.

“Неформални дискусии” с кандидатите се правят за пръв път в историята на международната организация с цел по-голяма прозрачност на избора. Бокова беше изслушана втора, като преди нея на въпроси отговаряше външният министър на Черна гора Игор Лукшич.

“След падането на Берлинската стена България тръгна по пътя на демокрацията. Аз съм от поколението, което имаше възможност да работи за въвеждането на демокрацията в България, аз съм част от поколението, което проправи път към демокрацията в страната”, каза тя във встъпителната си реч.

На Бокова бяха задавани въпроси, свързани с реализиране на “План 2030”, целящ да елиминира бедността и социалното неравенство в света, бежанската криза, неравенството между половете и световния мир. Много от задаващите въпроси адмирираха сънародничката ни за амбициите й да бъде първата жена начело на ООН.

“Трябва да бъдат взети сериозни мерки за елиминирането на половото неравенство. На жените трябва да бъдат давани повече управленчески позиции”, заяви Ирина Бокова.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...