Космос

Днес честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

Спомени имам много - като се започне подготовката в звездното градче, което е уникално.

космонавтика

Днес е Международния ден на авиацията и космонавтиката, предаде Нова тв. Тази година се навършват 55 години от първия полет на човек в Космоса. Юрий Гагарин остава завинаги в историята на човечеството, като прави една обиколка около Земята.

Първият космонавт на планетата излита от космодрума „Байконур”. Корабът „Восток” прави една обиколка на Земята, която продължава 108 минути. Мълниеносно новината обикаля целия свят. След два дни Гагарин е посрещнат тържествено на Червения площад в Москва.

18 години по-късно на 10 април в открития Космос излита и първият български космонавт Георги Иванов. Там той прекарва един ден, 23 часа и една минути. Също като Гагарин, Иванов е посрещнат като герой на България. По улиците е всенародно веселие. Всички искат да зърнат българският герой.

Няма кътче в страната, където за българина да не се говори като за светиня. Георги Иванов и сега помни тези моменти на безкрайна радост.

„Аз не умея да говоря много за чувства, но това все пак са вълнуващи неща. Спомени имам много – като се започне подготовката в звездното градче, което е уникално. За една година преминахме на подготовка, самият старт, полетът и завръщането най-вече”, разказа Иванов.

Още по темата

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...