СВЯТ

Палмира възкръсва с 3D технологии

Image_5419423_407Италианци правят Триумфалната арка, Ермитажът готов да помага.

Там все още се усеща сянката на битките, а пустинният вятър препуска заедно с дъха на пожарите, напрежението все още витае във въздуха, примесено със страха от неизбухналите мини и с гнева от разрушенията, дело на “Ислямска държава”. Това е днес Палмира, древният град в Сирия, който правителствената армия, подкрепяна от руски войски, освободи на 27 март от окупацията на джихадистите. Те обаче нанесоха през 2015-а поражения, които завинаги заличиха оригиналните останки на обекта, който е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Сред разрушените с тонове експлозиви са емблематичните храм на Бел, който бе най-голямата съхранена сграда от античността в района, както и Триумфалната арка, датирана от II век и смятана за символ на Палмира.

Още преди “Ислямска държава” да бъде прогонена от района специалисти обявиха планове за възстановяване, а хиляди се зарекоха да посетят Палмира, когато това се случи. Дни след прогонването на бойците на халифата може да се каже, че работата започна, защото руски военни вече извадиха над 1500 заложени в района мини. “ЮНЕСКО очаква знак от Русия, за да изпрати екип от международни експерти в Палмира, които да започнат да оценяват пораженията, а по-късно да се направят план и график за възстановяване на обекта”, каза пред ТАСС Елеонора Митрофанова, постоянен представител на Москва в ЮНЕСКО.

А кандидати с конкретни идеи вече даже ги реализират. Така е с италианските фирми Tor Art и D-Shape, които на 19 април трябва да покажат на Трафалгар скуеър в Лондон реплика на Триумфалната арка на Палмира в реален размер. Идеята е на Института за дигитална археология, сред чиито мисии е и възстановяването с модерни 3D и 4D технологии на исторически ценности. Такъв е случаят и с арката, която е направена с материали от Алпите и от Карара, италианския град, прославил се с мрамора си. В процеса на изработката на репликата се използват 70 тона пясък, уточняват италианците. Височината й ще е 15 м, а теглото 11 тона. Планира се тя бъде показана освен в Лондон още и в САЩ, а накрая да отиде на мястото си в Палмира. За цялостното възстановяване на останките от древния град готовност за помощ обяви и Ермитажът. Един от най-големите музеи в Русия и света обещава да се включи с огромния си опит в реставрацията на паметници.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...