БЪЛГАРИЯ, ЗДРАВЕ

Български медици откриха рядко генетично заболяване

Откритието ще бъде от огромно значение за изследването и бъдещото лечение на генетичните дефекти в българското население, убедени са специалистите.

лекариБългарски медици откриха рядко генетично заболяване, близко до болестта на Алцхаймер и специалистите от Александровска болница го изследват заедно със свои колеги от Европа, предаде БТВ.

За първи път в света, нашите медици разкриват комбинация от досега известни гени, които причиняват различни наследствени страдания, протичащи с деменция. Тя е третият по социална и здравна значимост проблем във световен мащаб, след съдовите и онкологичните болести.

Откритието ще бъде от огромно значение за изследването и бъдещото лечение на генетичните дефекти в българското население, убедени са специалистите.

„Наследствените форми са изключително постижение в последните години, именно за да се разгадаят някои от механизмите, и другото – да се започнат лечебни намеси, терапевтични, при индивиди, при които фазата е възможно най-ранната”, коментира професор Лъчезар Трайков от отделението по лечение на деменции в УМБАЛ „Александровска”.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...