БЪЛГАРИЯ

Пътищата в България и Румъния – най-смъртоносни в Европа

Средните нива за ЕС са почти двойно по-ниски – 51,5 загинали при катастрофи на милион жители.

снимка: "Труд"
снимка: “Труд”

България и Румъния си делят челното място по най-голям брой смъртни случаи при катастрофи на милион жители. Това става ясно от данни за 2015 г., разпространени от Европейската комисия.

У нас и в северната ни съседка през миналата година на всеки 1 млн. души са се падали по 95 жертви на пътни инциденти. На трето място в черната статистика е Латвия с 94.  Средните нива за ЕС са почти двойно по-ниски – 51,5 загинали при катастрофи на милион жители.

Най-безопасни са пътищата на Малта, Швеция и Холандия.

Данните на ЕК включват и информация за 2010 г. и 2014 г.

Румънците са успели за 5 години да намалят жертвите по пътищата с 21%, спадът в България за този период е едва 12%. Спрямо предходната година и в двете страни обаче има увеличение на жертвите с по 4 на сто.

Общата тенденция за ЕС е на намаляване на загиналите по пътищата. Най-впечатляващо е в Гърция, Дания и Португалия – с над една трета.

Миналата година 26 000 души са загубили живота си по пътищата на ЕС — с 5000 по-малко спрямо 2010 г. Въпреки това на равнище ЕС няма подобрение в сравнение с 2014 г. Освен това по оценки на Комисията през 2015 г. 135 000 души са получили сериозни наранявания при пътнотранспортни произшествия в ЕС.

Голяма част от тях са били пешеходци, велосипедисти и др.

„Ако Европа иска да постигне целта си да намали наполовина пътните произшествия с фатален изход до 2020 г., трябва да се направи много повече. Приканвам страните членки да положат повече усилия по отношение на правоприлагането и провеждането на кампании. Това може и да има своята цена, но тя е нищожна в сравнение със социална цена на нараняванията и смъртните случаи в резултат от пътнотранспортни произшествия – 100 млрд. евро”, каза ресорният комисар Виолета Булц.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...