СВЯТ

Атентаторите от Брюксел държали премиера на Белгия на мушка

Файкал Чефу нападатели Брюксел атентатиДжихадистите, извършили атаките на летище „Завентем” и в метрото в Брюксел миналата седмица, са събирали информация за белгийския премиер Шарл Мишел, съобщава Би Би Си, позовавайки се на местни медии. Според разследващите е възможно именно той да е бил мишена на атентаторите.

Подозренията идват от информацията е открита в компютър, който е иззет от властите при претърсвания след атаките.

От непотвърдената информация става ясно, че в компютъра има планове на сграда, както снимки, направени пред офиса на премиера и бележка от един от атентаторите. Брахим Бакрауи, един от атентаторите на летището, е написал,  че е преследван и никъде не се чувства в безопасност.

Компютър беше открит в кофа за боклук на улица „Макс Рос” в квартал „Скарбек” ден след атаките. Именно оттам са тръгнали към летището тримата заподозрени за атаките на „Завентем”.

Позовавайки се на надеждни източници, вестник De Tijd отбелязва, че в компютъра има подробна информация и снимки за жилището и офиса на премиера. Работното място на Мишел е на 16 Rue de la Loi – същата улица, където е метростанция „Малбек” – именно там братът на Ибрахим се взриви час след нападението на летището.

Вестник De Standaard пише пък, че терористите са търсели информация за офиса на Мишел в интернет. Но те са разгледали стотици неща в Google, обявиха източници.

Компютърът е важен източник на белгийските разследващи в издирването на третия заподозрян на летището, който е избягал, след като носената от него бомба не е избухнала.

Белгийските власти са изпратили копие на ФБР от твърдия диск.

Вчера вечерта белгийските власти обявиха, че при нападенията в Брюксел са загинали 32 души. 17 са белгийци, а 15 са чужденци. Други 94 души остават в болница.

Летището остава затворено и днес.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...