ЗДРАВЕ

Петър Москов: Ако джипитата имат нужда от направление за всеки един случай, не си вършат добре работата

Според министърът не може да се говори за липса на диалог между лекарската колегия и министерството, тъй като само с него за три месеца е имало 15 срещи, а с експертите в правителството са били ежедневни.

Петър Москов

Петър Москов каза, че е уверен и спокоен в това, което прави, заяви той в студиото на БТВ. Главното обвинение срещу министъра на здравеопазването е, че за поредна година направленията няма да са достатъчни.

Протестиращи лекари казаха, че новите промени няма да доведат до подобрение на работата на медиците или в здравето на нацията, а само ще доведат „до поредния хаос от точки, алинеи и наредби“.

Петър Москов коментира новите параметри на новия рамков договор.

По думите му личните лекари ще получат допълнително над 9 милиона лева за задължителните профилактични прегледи за деца. Вторичната специализирана помощ е увеличена с над 13 милиона, а за медицински изследвания лекарите ще получат още 12 милиона лева.

Направленията за първични прегледи са увеличени с 450 000, а за вторични – със 183 000. Той посочи, че ако всичките пациенти на едно джипи имат нужда от допълнителна специализирана консултация и приемане в болница, значи не си върши добре работата.

Анексът предполага и увеличаване на средствата за лъчелечение и радиохирургия с 12 милиона лева, за неонатология с 3 милиона лева и 23 милиона за нови клинични пътеки за продължително лечение.

Според министърът не може да се говори за липса на диалог между лекарската колегия и министерството, тъй като само с него за три месеца е имало 15 срещи, а с експертите в правителството са били ежедневни. Според него диалогът е свързан с това все пак да се стига до решение и да си стискат ръцете двете страни, а не през два дни да се променят мненията.

Петър Москов критикува спорния текст в закона, който очаква от лекарите да са на разположение на пациентите си 24 часа на ден, 7 дни в седмицата, но го е оставил по желание на медицинските колегии.

Критиките от страна на лекарите за въвеждането на пръстовия отпечатък като начин за индификация на пациентите, министърът коментира, че ако те искат да бъдат заплащани за реалната работа, която извършват, а не за бройката записани при тях пациенти, трябва да има реален начин да се проследява това.

Оставката, искана от депутатът от опозицията Хасан Адемов, той коментира, че би дал, ако има нужда от нея.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...