Бедствия

Атентатът на талибаните в Пакистан отне живота на 69 души и рани над 300

взривПо последни данни 69 души са загинали, а над 300 са ранени при вчерашния атентат в пакистанския град Лахор. Сред жертвите има 23 деца, още 56 деца са ранени и приети в болница, съобщи ВВС.

Специалисти твърдят, че атентаторът-самоубиец е използвал взривно устройство с мощност 8 до 10 килограма тротилов еквивалент.

Арестувани са 15 заподозрени за съпричастност към атентата.

За взрива пое отговорност талибанската групировка „Джамаат-ул-Ахрар“. Целта на нападението, обявена от огранизацията, е била малката християнска общност в страната. Общността обхваща 1,6 процента от населението на Пакистан . Християните са второто по големина малцинство в страната след индусите.

„Целта бяха християните. Искаме да изпратим послание на премиера Наваз Шариф, че сме влезли в Лахор. Можем да направим каквото си поискаме и вие не можете да ни спрете. Нашите атентатори ще продължат с нападенията“, закани се Ехсанула Ехсан, говорител на групировка „Джамаат-ул-Ахрар“.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди самоубийствения атентат в Пакистан. „Генералният секретар остро осъжда самоубийственото нападение в парка „Гулшан и Икбал“ в пакистанския град Лахор и призовава организаторите на този ужасяващ терористичен акт да бъдат изправени пред правосъдието“, се казва в изявление на ООН.

Бан Ки-мун призова правителството в Исламабад да стори всичко по силите си за въвеждането на защитни мерки, гарантиращи сигурността на всички хора, включително религиозните малцинства в страната.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...