БЪЛГАРИЯ, Общество, СВЯТ

Цветанов: България е застрашена – 50-те хил. бежанци в Гърция се очаква да станат 200 хил. до месец май

Цветан Цветанов
В Гърция има около 50 000 бежанци като се очаква до два месеца броят им да нарасне до 200 000. Това е потенциална опасност за България, тъй като този поток може да тръгне към страната ни, защото гърците не могат да овладеят положението.
Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в изявление пред Шестия зимен университет на Старейшините на партията, който се провежда в Стара Загора. По думите му по Балканския път са влезнали 203 000 официално регистрирани мигранти.
Изграждането на възпиращите съоръжения по южната граница имат ефект на превантивност, защото всички знаят, че България е трудна за преминаване и това ограничи мигрантите, каза още Цветанов. Той потвърди, че може да се наложи да бъдат изградени и допълнителни съоръжения на българско-гръцката граница. Там по думите му дължината на границата е почти двойна. Това ще струва изключително много финансови средства на държавата и България трябва да положи максимални усилия, ще се търсят компенсации и от Европейския съюз, каза още зам.-председателят на ГЕРБ.
По думите му заплахата за Европа и съседните на Турция държави е огромна и заради 2,5-те млн. мигранти, намиращи се на турска територия.
Той критикува страните членки на ЕС и Еврокомисията за това, че липсва съпричастност от отделните държави към общата национална сигурност на Съюза. Цветанов изтъкна още, че в Европа са влезли голяма група хора, които не са регистрирани в нито една система, което усложнява допълнително ситуацията в ЕС, защото не се знае какви са и кои са тези хора.
Има сериозни проблеми и с тези, които са второ и трето поколение граждани на ЕС, тъй като станало ясно, че атентатите във Франция и Белгия са инициирани от лица, живеещи в ЕС, убеден е Цветанов. Проблемът е, че тези лица излизаха от ЕС и се присъединяваха към „Ислямска държава“, а когато се връщаха нямаше последващ контрол, който да предотврати такива тежки престъпления, посочи той.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...