КУЛТУРА, Театър

Мариус Куркински поставя “Синята птица” в Народния театър

театър МариусВсеки носи щастието в себе си, а пътят към него минава през съня и спомена. В новата постановка на Мариус Куркински в Народния театър, щастието е синя птица. “Синята птица” е най-известната приживе пиеса на белгийския драматург и философ Морис Метерлинк. Премиерата на спектакъла е на на 23, 24, както и днес 25 март.

“…Пиесата е пътешествие на две деца – пътешествие на невинността – в царството на живота и смъртта, на деня и нощта, на миналото и бъдещето в търсене на щастието…”, пишат в представянето на спектакъла от Народния театър.

„Посвещавам този спектакъл на онзи човек, който помни своя детски сън. Онзи сън, който го е накарал да обикне светлината. Този сън е сънуван на Бъдни вечер, в чистата нощ преди Рождество Христово“, казва за постановката Мариус Куркински.

В навечерието на Коледа децата Тилтил и Митил се срещат с феята Берилюн, която търси Синята птица, за да излекува внучката си от странна болест – не е щастлива. Тримата тръгват по пътя към Синята птица, като трябва да минат през Страната на спомена.

В главните роли са младите актьори Димитър Николов и Ванеса Лу, от класа на проф. Иван Добчев. Двамата са си партнирали в дипломното представление на класа – “Спасителят в ръжта” на Дж. Д. Селинджър, където Димитър играе ролята на Холдън Колфийлд.

Димитър Николов е познат на публиката с ролите си на театралната сцена в “Сфумато”. Там той играе в редица представления, сред които “Стъклената менажерия” от Йордан Славейков и Димитър Касабов и “Медея, майка ми” по текстове на поета Стефан Иванов, която през 2013 г. печели награда “Икар” за най-добро представление.

Той участва и в краткия филм “Майка ми колинг”, който през тази година беше обявен за най-добър български филм и получи на публиката на международния студентски филмов фестивал New Wave.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...