Общество

Държавният департамент на САЩ предупреждава за атентат в градския транспорт около хотел “Плиска”

Съобщението е публикувано във Фейсбук страницата на консултския отдел на държавния департамент с дата 23 март след 23 ч. българско време и е само на английски език.

американско посолство

Американското посолство в София е получило информация за опасност от атнтат за неуточнена автобусна линия или автобусни линии, минаващи в района на хотел „Плиска” на столичния бул.”Цариградско шосе”. Това се посочва в официално съобщение, публикувано в официален „Фейсбук” профил на Държавния департамент.

Съобщението е публикувано във Фейсбук страницата на консултския отдел на държавния департамент с дата 23 март след 23 ч. българско време и е само на английски език.

От поста се разбира, че на американските граждани в района е препоръчано да избягват този район и да намерят алтернативен начин за придвижване.

В района няма метростанция, но има оживена спирка на десетина автобусни и тролейбусни линии.

Главният секретар на МВР: Няма действителна заплаха

„По темата има изострена обществена чувствителност, в рамките на вчерашния ден МВР отработи доста сигнали, един от тях е за този район. При обработването им няма регистрирана действителна заплаха, сигналите са с ниска степен на достоверност. Взети са всички необходими мерки, в района има засилено полицейско присъствие“, каза пред БТВ главният секретар на МВР комисар Георги Костов по повод сигнала.

На въпрос от американското посолство ли е получен този конкретен сигнал Костов отговори: Няма да го коментирам, не е дошъл от американското посолство, гражданите няма от какво да се притесняват.

Пред Нова телевизия Костов допълни, че не става дума за предотвратен атентат, а за сигнал, който е недействителен. ” Не е сериозно да коментирам съобщение във фейсбук страници на която и да е държава”, заяви той.

Шофьорите на градския транспорт с повишено внимание

Главният секретар е уверил кмета на София Йорданка Фандъкова, че към момента няма данни за заплаха на сигурността на гражданите на София, съобщиха от пресцентъра на Столична община. МВР проверява всички сигнали от граждани. Разпореждането към шофьорите на градския транспорт е да са с повишено внимание. Засилено е полицейското присъствие в района на хотел “Плиска”.

От посолството на САЩ засега отказват коментар по случая

Относно антитерористичното учение и готови ли са службите да реагират комисарят заяви: Извадили сме си необходимите полуки, МВР ще поеме и законодателни инициативи за закон срещу тероризма или някакъв вид превенция, каза той без да даде повече подробности относно предвижданите промени.

Имаше причинен дискомфорт при гражданите, за което се извиняваме, но няколко часа е амбициозно казано, категоричен беше Костов.

Нова телевизия съобщава, че не може да потвърди истинността на това съобщение, което изглежда по-скоро фалшиво заради линка в него, който на пръв поглед изглежда като легитимен за сайта на Държавния департамент, но завършва с .sbu вместо с .gov.

Очаквайте подробности!

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...