СВЯТ

Заловиха Нахим Лахрауи-мозъкът на атентатите в Брюксел, правел самоубийствените поясите на джихадистите

teroristiЗаловен е 24-годишният Нахим Лахрауи, който белгийската полиция смята за мозъкът на атентатите в Брюксел, при които загинаха над 30 души, а над 200 са ранени, съобщи “Derniere Heure”. Той е и главният “бомбаджия” – човекът, който прави шахидските пояси, с които терористите се взривяват.

Негово ДНК беше открито на самоубийствените колани на атентатите от Париж.

Другият, спряган като главно действащо лице в атентатите в Брюксел и Париж е 30-годишният Мохамед Абрини. Двамата са били в контакт с вече заловения терорист Салах Абдеслам в дните преди полицейската операция миналата седмица.

Белгийската полиция е пазела в тайна операцията по тяхното издирване, опасявайки се, че след ареста на Салах Абдеслам те могат да се почувстват застрашени и да предпремат отчаяни действия. За съжаление случи се точно това. Очевидно като близки приятели на Салех началото на разпитите му е било сигнал, че примката се затяга и около тях.

Имал подготовка в областта на експлозивите

Нахим Лакрауи е роден в Мароко, но израсъл в брюкселската община Схарбек. Той заминал за Сирия през февруари 2013 г., но се е върнал в Европа през това лято с фалшивото име Сутан Каял. Причината да смени името си е, че е бил съден задочно през март 2014 за радикален ислям, организирайки канал за набиране на джихадисти за “Ислямска държа за”. На 3 май 2014 г. му е издадена присъда от 15 години затвор. Обявен е за международно издирване, макар че през цялото време е бил в Белгия и дори в неговия дом в Шарбек са били изготвени шахидските пояси за атентатите в Париж.

Той е имал солидна подготовка в областта на експлозивите, тъй като бил последен курс студент по електромеханика в ’Institut de la Sainte Famille d’Helmet в Схарбек.

Братята Бакрауи са отговорни и за атаката в метрото

Двамата братя Халид и Брахим Бакрауи са извършили вчерашните атентати на летището и в метрото в Брюксел. По последна информация на RTBF.

Брахим се е взривил на летището „Завентем“, където загинаха около 10 души, а над 100 бяха ранени.

Според медията Халид е атентаторът, които е извършил самоубийствената атака в метрото, където загинаха 20 души и бяха ранени над 100 души.

Според други белгийски медии, двамата братя са се взривили на летището в Брюксел.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...