СВЯТ

Пак братя зад атентата в Брюксел: Халид и Ибрахим Бакрауи участвали и в атаките в Париж

братяя
Белгийската полиция е идентифицирала двама от атентаторите на летище “Завентем” в Брюксел. Те са братята Халид и Ибрахим Бакрауи, предаде ВВС. Мъжете са родени в Белгия, но са приели исляма. Според разследващите братята камикаджета са участвали и в атаките над Париж. Третият мъж все още е издирван.

В началото на 2015 година други двама братя джихадисти Шерив и Саид Куаши атакуваха редакцията на “Шарли ебдо”.По-късно те бяха убити при полицейска акция.

Халид и Бакрауи живеелу в белгийската столица и били известни на полицията, но за престъпления от общ характер, а не за тероризъм.

Единият от двамата – Халид, е наел под фалшива самоличност апартамент в квартал “Форе”, където преди седмица имаше мащабна полицейска операция. Именно тя насочи службите за сигурност по следите на Абдеслам, който беше арестуван няколко дни по-късно.

Другият брат – Ибрахим Бакрауи, е бил осъждан за стрелба срещу полицаи с автомат “Калашников” по време на обир през 2010 г.

Както Труд писа, по последни данни над 30 души са загинали, а над 200 са ранени при двете експлозии на летището и третия взрив в брюкселското метро.

Братята са участвали в атентата в Париж

Двамата са участвали в атаките в Париж през ноември 2015 година заедно със Салах Абдеслам. Доказателствата за това са категорични-ДНК от двамата са открити върху жилетките на смъртниците, които се самовзривиха в театър „Батаклан” и пред стадион „Стад дьо Франс”, съобщава британският “Дъ Телеграф”. Двамата обаче така и не бяха открити и се предполага ,че са напуснали Франция заедно с Абдеслам и са се върнали в Белгия.

Терористичните атаки срещу Брюксел са били подготвяни отдавна, но са били ускорени в последните дни заради опасността Салах Абдеслам да проговори и да ги издаде. Както е известно, парижкият терорист бе заловен четири дни преди атентатите.

Лаптоп с имейли на джихадисти

Междувременно излезе информация, че полицията се е натъкнала на лаптоп в кошче в брюкселския квартал Скарбек. В него имало имейли на лица, свързани с терористичната групировка “Ислямска държава”.

Захвърленият компютър е открит от служители на компания по чистотата “Брюксел-пропрете”, съобщава телевизия RTL.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...