БЪЛГАРИЯ, Политика

Борисов: Засега няма засилен мигрантски поток към България, разработен е секретен план за действие

бойко борисов
Към момента няма засилен поток на мигранти към България въпреки очакванията след затварянето на Балканския маршрут. “По информация на Министерството на външните работи към момента няма сведения за насочване на бежански потоци през България. Нещо повече, през месеците февруари и март се наблюдава тенденция към спад на бежанската вълна”. Това заявява премиерът Бойко Борисов в писмен отговор на въпроси на депутат от управляващото мнозинство, съобщава БГНЕС.

“В случай че нашата страна бъде подложена на масирана мигрантска вълна, България ще настоява да получи от Европейския съюз съизмерима по обем и характер подкрепа, каквато се предоставя на Гърция, както и включване на НАТО в съвместните действия за охрана на сухопътните граници на страните от Югоизточна Европа, в т.ч. на България”, изтъква министър-председателят.

От отговора на Бойко Борисов става ясно още, че е изготвен секретен план, който е в процес на съгласуване между отделните държавни институции. Планът съдържа четири възможни сценария за развитие при възникване на усложнена обстановка вследствие на увеличен миграционен натиск по българо-гръцката граница.

Палаткови лагери за мигранти

“Определен е времевият период, в който може да се очаква възникването на извънредна ситуация по уязвими участъци по българо-гръцката граница. Определени са места за палатков модул за временно настаняване на чужденци и разпределителен център. В плана са посочени необходимите финансови средства за неговото изпълнение, начинът на финансиране, както и структурите и органите на изпълнителната власт, отговорни за изпълнението на конкретните мерки и дейности”, уточнява Борисов.

Изградената от кабинета “Орешарски” 30-километрова ограда по границата с Турция е оценена като “високоефективна мярка”, която е довела до “рязко намаляване на опитите за незаконно преминаване на територията на страната в този участък от държавната граница”.

Заради засиления миграционен натиск, на 15 и 16 март в София български и турски представители са обсъдили изготвянето на Протокол между двете държави, който да осигури обратното връщане в Турция на незаконно преминали на българска територия граждани на трети страни, става ясно още от отговора на премиера.

Назначени са 178 нови служители на “Гранична полижия” за усилване на охраната на границата са назначени . От тях 112 са разположени по границата с Турция, а 66 по българо-гръцката граница.

Няма информация за терористични атаки срещу България

На денонощен режим работи антитерористичният център в ДАНС, който анализира постъпващата информация за заплахи за националната сигурност.

“Към момента не е постъпила конкретна и достоверна информация за планиран или подготвян терористичен акт срещу български обекти и интереси или срещу чужди обекти на територията на Република България”, уточнява министър-председателят.

56 чужденци са експулсирани от страната ни

“На 56 лица (чужди граждани-бел.ред), оценявани като опасни за националната сигурност, са наложени принудителни мерки “експулсиране”, “отнемане на правото на пребиваване” или “забрана за влизане в страната”, пояснява Борисов.

Експулсирането на въпросните чужденци е станало през последните 15 месеца. От началото на 2015 г. до 12 март 2016 г. службите за сигурност са проверили общо 18 408 мигранти, които са влезли незаконно в страната.

“За 577 от тях са придобити данни, че с действията си могат да поставят в опасност сигурността и интересите на българската държава, поради което са предприети мерки за недопускане легализиране на пребиваването им у нас”, пише премиерът.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...