БЪЛГАРИЯ

Петьо Блъсков: Екологията в България е превърната в бизнес

petio„Екологията у нас е превърната в бизнес. Зад нея стои една група, обединена под името „зелени“, които са зеленият октопод в България. В него са увлечени някои общини и други организации, на които не им е това работата.” Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков.

“Това си личи в серия от публикации, с които „Труд“ иска да обърне внимание на обществото, за бизнеса, който се вихри зад тази кауза”, каза Блъсков по повод самосезирането на Върховната административна прокуратура след публикации във вестника.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на проектите, изпълнявани от организациите в коалицията „За да остане природа в България“. Причината са редица разкрития на „Труд“ за това как „еколозите“ получават по съмнителен начин милиони от европейския и държавния бюджет.

От резултатите на проверката е станало ясно, че има съмнения “в законосъобразността при упражняване на дейностите по управление и разходване на предоставените средства от Европейския съюз”.

Заради това проектите на еколозите ще бъдат ревизирани и от Изпълнителната агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“.

Относно проверката Блъсков коментира: „Има си институции, които да се произнесат по законосъобразността на харчене на европейски пари, не съм аз този, който ще каже. Журналистиката не е следствено дело, не е прокурор, нека отговорят институциите”.

Относно обвинения от еколога Тома Белев, че в медията се работи с псевдоними, Блъсков отговори, че това е разпространена практика в цяла Европа.

„Върнете се към екологията, защото „Труд“ показа жълтите ви гащи и вие сте в истерия. Дори на последния форум, който се проведе в министерството на околната среда и водите, специалистите потвърдиха, че не са чули нито един наистина екологичен аргумент от еколозите”, заяви Блъсков.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Крайно време беше да се направи такава проверка. Там е яко кражбалък.

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...