БЪЛГАРИЯ, Общество

Барак Обама и Дмитрий Медведев: Честит празник, българи

С тържествени инициативи в цялата страна отбелязваме днес 138 години от Освобождението на България от османско владичество. По повод националния ни празник – 3 март премиерът Бойко Борисов получи поздравителни писма от руския си колега Димитрий Медведев и президента на САЩ Барак Обама.

В писмото руският министър-председател изказва надежда за добро продължаване на руско-българското сътрудничество и успешна реализация на всички съвместни проекти в инвестиционната, търговско-икономическата, енергийната и хуманитарната област.

Поздравлението на Обама пък беше предадено чрез държавния секретар на САЩ Джон Кери. Той поздрави българския народ по повод националния ни празник от името на американския президент и на гражданите на САЩ. Приветствието му е публикувано на сайта на Държавния департамент.

“Приятелството между САЩ и България се корени в общия ни стремеж към демократично управление, сигурност, човешки права и върховенство на закона. Нашите две страни подчертаха това по време на визитата ми в София миналата година”, посочва Кери в приветствието си.

“Ние работим заедно в борбата срещу тероризма, за енергийна сигурност, в сферата на образованието. Като съюзници в НАТО ние задълбочаваме отношенията си в областта на отбраната чрез съвместни и многостранни военни учения, на които домакин е България”, допълва държавният секретар. “САЩ се гордеят, че имат близък приятел като България и очакваме нашите отношения да укрепват още повече занапред”, посочва още той.

Ботев и полската дипломация

Полски дипломати рецитираха Христо Ботев по случай националния ни празник. За 3 март от мисията в София пуснаха специален видеоклип, в който началото е запазено за Негово превъзходителство посланика на Полша Кшищоф Краевски, който започва първите строфи от стихотворението “Хаджи Димитър” на фона на сградата на президентството в София.

На официалната си страница от посолството посочват, че на този ден през 1878 година по силата на Санстефанския договор България получава независимост след пет века османско владичество.

Чествания на 3 март

Тази сутрин президентът Росен Пленелиев ще присъства на тържествената церемония за издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата. В нея ще участват още началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов и заместник-началникът генерал-майор Пламен Атанасов.

В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ патриарх Неофит, в съслужение със столичното духовенство, ще отслужи заупокойна молитва за отдалите живота си за Освобождението.

В 12:00 часа пред сградата на президентството ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Всички държавни музеи ще приемат днес по повод националния празник ученици и учители безплатно. Необходимо е само на входа децата да представят ученическа карта или бележник, а учителите – служебна карта или бележник от директора.

Безплатният вход ще важи за 8 държавни музея – Национален исторически музей, Националната галерия в София (включително Квадрат 500), Национален политехнически музей, София, Национален музей “Земята и хората”- София, Национален литературен музей – София, Национален музей Шипка-Бузлуджа в Казанлък, музей “Христо Ботев” – Калофер, музей “Васил Левски” – Карлово.

На Шипка посещенията ще бъдат безплатни не само за ученици и учители, но и за всички български граждани. Посетителите ще могат да видят изложбата “Войната през погледа на военните кореспонденти”, включваща експонати от фондовете на историческия музей “Искра” в Казанлък.

Тази вечер на пл. „Народно събрание“ в София ще се състои тържествена заря-проверка, на която президентът Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. Държавният глава ще произнесе слово по случай националния празник. В зала „Концертна“ на Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за 3 март, даван от президента.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...