БЪЛГАРИЯ

Преговорите с гърците се провалиха, блокадата остава. Московски: Безобразие и подигравка с България

Ивайло Московски

Надеждата,че границата с Гърция ще се отвори и блокадата ще падне, се изпариха след като  преговорите с гръцките фермери в събота се провалиха.

„Обиден съм от дъното на душата си. Такава подигравка с българския народ не съм виждал. Оставам тук с нашите превозвачи докогато трябва,взел съм си и дрехи.  Няма да ги изоставя. Стоя плътно зад тях и и исканията им,това каза видимо гневен министър Ивайло  Московски, минути след приключване на разговорите, цитиран от “Труд”.

Той пристигна специално на Кулата, защото бе повикан от гръцка страна за преговорите с обещание,че на срещата ще дойдат отговорни фактори, дипломати, синдикати.  В уречения час обаче никой не се появил освен няколко гръцки трактористи от барикадата и шефа на полицията в Серес.

Фермерите заявили,че  ще отворят границата, за да се изчисти натрупаната опашка, но нямат представа кога пак ще затворят. Давали уклончиви отговори-може след час,може утре и пак затваряме. Гръцкият полицейски шеф пък обяснил,че не може нищо да направи,нито да осигури коридор.

Нашите превозвачи побеснели и заявили,че няма да се възползват от предлагания прозорец и ще продължат контраблокадата, докато гърците не преустяновят напълно стачката и не изнесат тракторите си от границите с Бълария.

„Това е положението, фермерите категорично отказват да си махнат тракторите. За момента границата от тяхна страна е отворена, но те не дават гаранция кога отново ще си сложат тракторите”, обясни Московски. Попитан може ли ЕК да се намеси, министърът отговори – „да се намесват” и добави, че е провел половинчасов разговор с комисарката по вътрешен пазар и индустрия, която много е благодарила на министъра, че я уведомява за ситуацията и е заявила, че ще наблюдават отблизо случая. Министър Московски й е отговорил: „Наблюдавайте, но вече един месец бедстват хората”. Той каза, че ще продължат да информират европейските институции. „Гръцките фермери се подиграват зловещо с нас, каза още бесен министърът.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов обясни,че е местната власт ще продължи да подпомага шофьорите в режима, в който досега, го е правила-да носи вода и храна.

Шофьорите не скриха разочарованието си и отчаянието си от безизходното положение. Един тираджия по обяд не издържа и с мръна газ потегли, бутна железните прегради на Кулата и проби блокадата, за да влезе в Гърция. Следващи подобни опити родните превозвачи прекратиха като направиха жива верига пред пункт Кулата.  И от двете страни колоните са километрични.  Положението на водачите е бедствено, повечето стоят блокирани от пет дни и живеят при мизерни условия.

ки й е отговорил: „Наблюдавайте, но вече един месец бедстват хората”. Той каза, че ще продължат да информират европейските институции и е изчерпал всичко, което е можело да бъде договорено помежду им. По думите му, гръцките фермери се подиграват зловещо с нас. „Просто е възмутен от дъното на душата си”, заяви той.
Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов допълни, че местната власт ще подпомага шофьорите в режима, в който досега, го е правила, и ако нашите превозвачи решат да продължат с блокадата , ще им осигуряват храна и вода.
В момента шофьорите водят преговори какви ще са техните действия от тук нататък. 

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...