БЪЛГАРИЯ, ЗДРАВЕ

18 145 души умират в България годишно заради мръсен въздух

въздух
Годишно 18 145 души умират преждевременно вследствие на замърсяване на въздуха. Тези данни изнесе доц. д-р Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести по време на дебатите, организирани от в. „Труд“ и парламентарната комисия по здравеопазването „Колко опасен е възухът, който дишаме?“

Д-р Петкова обясни, че фините прахови частици и вредните газове са основен източник за замърсяването в България. А градът с най-голяма замърсеност на въздуха е Стара Загора.

600 000 души умират от белодробни заболявания в ЕС всяка година, половината от тях от карцином, съобщи още Петкова. Това е всяка осма смърт. Смята се, че в света един от пет смъртни случая се дължи на белодробни проблеми. Повече от половината от тях в Европа се свързат с тютюнопушене.

По думите на доц. Петкова изходът от тази ситуация е да се следват директивите на Европейския съюз, да има конструктивно сътрудничество между всички институции, да се правят информационни кампании и да се предприемат реални действия.

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...