Алтернативна медицина, БЪЛГАРИЯ, ЗДРАВЕ

Само във ФОРУМНЮЗ

Според БГ закона: Кокаинът лекува, марихуаната убива

Белият прах „намира приложение в хуманната и ветеринарна медицина” според законодателството ни

Според българското законодателство кокаинът „намира приложение в хуманната и ветеринарна медицина”, т.е. употребата му е позволена с медицинска цел, докато марихуаната е сред най-тежките наркотици. Тя попада в Списък I от Закона за наркотичните вещества, т.е. стои редом до всички растения и вещества, които поради „висока степан на риск за общественото здраве” са тотално забранени.
Кокаинът пък е в Списък II, където за разлика от Списък I, са по-леките опиати и те имат приложение с лечебна цел. Както ФОРУМНЮЗ писа, Националният съвет по наркотичните вещества (НСНВ) реши да проучи употребата на канабис в медицината, с цел да се обсъди възможността за легализирането му у нас.

Справка в протокол-решенията НСНВ показва, че през февруари, тази година, на същото заседание на съвета, на което е взето решение да се проучи марихуаната, все пак е било предложено и преместване на кокаина от Списък II в Списък I. Тепърва ще се обсъжда дали това да бъде направено. Според експерти по наркотичните вещества обаче сегашната ситуация е парадоксална, тъй като кокаинът не лекува, докато за конопа има множество проучвания, че облекчава редица заболявания.
„Кокаинът е много тежък наркотик. За щастие обаче той не е чак толкова разпространен у нас заради високата му цена, достигаща 150 лв. на грам”, коментира Волен Пасков, ръководител на една от националните лицензирани програми за лечение на наркозависими.

Позицията на здравно министерство

От Министерство на здравеопазването заявиха пред ФОРУМНЮЗ, че „марихуаната (канабис) и тетрахидроканабинолът са включени в Списък I на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични – ”Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”. Заради широкото обсъждане у нас на възможностите за легализиране на медицинския кабанис обаче, се налага НСНВ да изготви единно становище, засягащо всички аспекти по темата. От ведомството допълват още, че основният акцент ще бъде върху възможността за прилагането на марихуана „при неврологични заболявания – множествена склероза, онкологични заболявания – за лечение на болката, офталмологични заболявания – глаукома и др.”.

Въпросът „за” или „против” медицинската марихуана е спорен от години. Много пациентски и неправителствени организации отдавна настояват тя да се легализира и привеждат като аргументи различни изследвани и проучвания на въздействието й при част от заболяванията. Предстои у нас да бъде изготвен експертен анализ по въпроса, на базата на който на по-късен етап да се обсъди възможността конопът да бъде преместен от списъка с най-тежките наркотици, в този с по-леките и разрешени за лечение. Дотогава обаче остава в сила сегашната трактовка на закона – кокаинът е „намиращ приложение” в хуманната медицина, а марихуаната е забранена, защото е „с висока степен на риск за общественото здраве”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. Напълно съм съгласен с Върбан. по добре да забранят цигарите,алкохола от тях умират годишно хиляди хора а от марихуаната никой не е умрял!!! и наистина има лечебни вещества.. как може нещо което расте в земята да е нелегално… който не е употребявал канабис да не пише тъпи коментари.. моля ви първо пробвайте после си изказвайте мнението.. нищо лошо няма в канабиса ама нищо.. просто ти доставя релаксация това нищо друго.. след тежък работен ден да вземеш един душ и после да запалиш един канабис и да се отпуснеш малко от натоварването.. това е което ти доставя канабиса.. ама някои хора си мислят че като се напушиш и почваш да вършиш глупости престъпления и тн.. “НИЩО ЛОШО НЯМА В КАНАБИСА!!!” АЗ ЛИЧНО СЪМ ЗА КАНАБИСА И ПРОТИВ “НАРКОТИЦИТЕ” “КАНАБИСА НЕ Е НАРКОТИК” !!!

  1. А знаеш ли че марихуаната понякога отключва психични заболявания, като панически атаки, шизофрении и т.н.

   1. А ти знаеш ли, че марихуаната също може да ЛЕКУВА шизофренията?
    Тя не предизжиква шизофрения при нормални хора, само при тези които са генетично предрасположени към тази болест. И то само определени сортове.
    Ако сорта е с по голямо наличие на THT в него, и се даде на хора предрасположени към това заболяване, може да го отключи. Но ако сорта е с по малък коефициент на THT, а с по голямо нличие на CBD в него, може да го лекува.
    Има множество изследвания и публикации които можеш да намериш и в интернет, който обсъждат точно тази тема.

 2. pusha si vseki den i mi e strashno na nikoho ne wredq daje spored horata sum mnogo dobur inteligenten i taka natatuk taka che skupi moi priateli koito ne znaete prosto ne sudete zashtoto v ochite na znaeshtiq izglejdate smeshni i naivni az sum za legalizaciqta i protiv korupciqta nali za tova tq e nelegalna zashtoto pravilnite hora si plashtat tova i baba go znae no estestveno gospodata policai i wsichki koito rabotqt protiv tova rabotqt samo i edinstweno za egoto i mrusnite pari .Az bqh do tyk .Za legalizaciqta.Smoking weed forever

 3. Към горните коментиращи: Някой от вас направили си труда да прочете статията? Не става въпрос, че кокаинът лекува, а марихуаната – не, а че законът е сбъркан и класифицира коката като по-лека субстанция от ганджата!

 4. Да цялата :) но просто почнахме да коментираме за да направят марихуаната легална. не само за лечебни цели а като цяло свободно да се продава :)

 5. Да, крайно време е нашите тикви да си извадят главите от задниците и да легализират тревата. Всички печелят от това. Но бидейки държавата на абсурда….

 6. България е бедна от наи изостаналите и задръстени държави,това проличава и по фактът че все още отрича марихуаната като лечебно средство.
  Германия,Холандия Щатите и други държави в които марихоаната лекува а не убива,или там пушат нещо друго или тук се забранява имено от тези които държат монопола защото нямат интерес от легализацията и

 7. Тази статия е двусмислена. От една страна е верна, но от друга не е.
  Разликата идва при сравняването на Канабис и (тетрахидро)Канабинол. Канабисът би могъл да бъде опасен в изключително редки случаи на психични заболявания или да отприщи психични отклонения при хора с лабилна психика. Като цяло обаче, марихуаната е слаб опиат и единственият станичен ефект при крайно честа употреба е леко затъпяване и “обедняване” на речника.
  Канабинолът обаче, може да бъде наистина опасен за здравето, тъй като най-просто обяснено, това е естествен канабис с изкуствени химични добавки, които нямат точна и ясна формула, както и мярка за количество спрямо 1 грам Канабис. Идеята е да се увеличи изкуствено силата на марихуаната от 5 до 25 пъти (и нагоре) с цел по-голяма употреба на малко количество. Тъй като дори произходът на тези химични вещества е неясен и тези примески се правят в непрофесионални среди, канабинолът може да бъде изключително опасен (има смъртни случай, в следствие на инфаркт). Друга цел, с която се прави това , е опита да се легализира напълно трева, която благодарение на химичните си съставки и различните имена, заобикаля закона в България и по света.

  1. Аспирина също би могъл да бъде опасен. Годишно има около 40 хиляди смъртни случая само от аспирин.
   А в същото изследване пишеше 0 смъртни случая от канабис.
   Това че има проблеми при хора със слабо сърце, не означава че канабиса убива. Само означава че слабото сърце убива ако не внимаваш. То и секса убива при хора със слабо сърце. Това означава ли че секса е вреден също? За сега не са словили закон против секса понеже може да убие хора със слабо сърце. Защо ни трябжа закон против канабиса тогава. Знам защо. Защото българските упоравници просто обичат …. да ни оправят!
   За това секса не е забранен а канабиса е. за да могат те да продължат ни оправят!

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

 • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
 • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
 • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
 • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
 • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...